Da li se žene plaše da govore o neuspehu?

Neuspeh je deo puta ka uspehu, ali mnoge žene osećaju stid ili strah pričajući o njemu. U poslu je rizik jako važan, a često su žene manje sklone riziku zbog straha od neuspeha. Zašto su neuspesi zapravo korisni i kako ti mogu pomoći? Pročitajte više o ovoj važnoj temi i pridružite se razgovoru o izazovima na putu ka uspehu!

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Da li se žene plaše da govore o neuspehu?

Kako bismo postigli bilo šta u životu, rizikujemo da doživimo neuspeh. Ali, kao što kaže stara izreka, "ko ne rizikuje, taj ne profitira." Neuspeh može imati posledice koje dosežu daleko izvan poslovnog života i može dovesti do krizne tačke, posebno kada je uložen lični kapital.

Ali ono što na prvi pogled deluje kao katastrofa može se preokrenuti. Najuspešnije biznis žene koriste neuspeh i ključne životne lekcije koje su naučile kako bi kasnije izgradile uspeh.

Zapravo, teško je naći one koji nisu doživele neki oblik neuspeha—i većina će vam reći da su ta iskustva poboljšala njihove karijere. Stoga, umesto da skrivamo naša iskustva sa neuspehom u sramoti, zapravo je mnogo bolje podeliti sve svoje greške i pokazati kako smo iz njih naučili.

Rizik i nagrada

Učenje u poslovnom ili profesionalnom okruženju može biti veoma brzo. Bez podrške i saveta drugih, teško je oporaviti se od onoga što smatrate neuspehom. Na primer, nove poslovne poduhvate prati visok rizik- više od 60 posto malih preduzeća zatvara se u prvih tri godine poslovanja.

Poslovni svet može biti mesto gde se uspeh slavi sa krovova, ali greške i teškoće koje je to zahtevalo često se ignorišu. Ali zdravo je progutati malo ponosa i naučiti druge ono što ste uradili, šta ne biste ponovili i šta ste naučili. Pomagaćete drugima, dok ćete istovremeno dobijati uvide iz analize svojih prošlih grešaka.

Stvarnost neuspeha

Dobra diskusija o neuspehu može, možda čudno, dovesti do većeg uspeha. Poslovne žene koje su nove na tržištu mnogo su više inspirisane da pokušaju nešto novo, ako razumeju priče drugih koje su doživele neuspeh, a zatim se oporavile. Ta iskustva pokazuju da neuspeh nije kraj puta, već samo početak drugog. Prilike dolaze iz grešaka i neuspeha. Po mom mišljenju, odustajanje je neuspeh.

Sara Blakely citira čuvenu priču iz svoje mladosti koja joj je dala spremnost da prihvati rizik. Osnivačica Spanx-a, koju je Forbes 2012. godine proglasio najmlađom ženskom milijarderkom koja je sama sebi stvorila bogatstvo, svake nedelje bi je njen otac pitao u čemu NIJE USPELA, i ako ne bi imala odgovor, bio bi razočaran. Kroz to, naučila je da "neuspeh nije ishod, neuspeh je kada ni ne pokušaš."

Dodatna inspiracija

Ideja o neuspehu odvraća mnoge žene od vođenja karijere, bilo kao vlasnica, preduzetnica ili poslovna žena u korporativnom svetu. Nedostizanje ciljeva često je stigmatizovano i percipirano kao loša stvar. Međutim, kada žene dobiju vođstvo iskusnih ljudi, osnažene su da budu hrabre i dovoljno smele da prate svoje ciljeve, inspirisane lekcijama naučenim od onih koji su doživeli i uspeh i neuspeh.

Melanie Perkins objašnjava da je u svojim ranim godinama pokretanja svoje online platforme za dizajn, Canva, doživela mnogo više razočaranja nego uspeha. Kao osnivačica i izvršna direktorka kompanije, koja je nedavno procenjena na milijardu dolara, govori o potrebi da se neuspeh vidi kao deo puta, a ne kao kraj. "Prošlo je tri godine od prvog predstavljanja investitoru do stvarnog dobijanja investicije," rekla je BBC-u. "To je neverovatno dug period, i imali smo stotine odbijanja tokom tog puta."

Povećanje učešća i prisustva

Strah od neuspeha predstavlja značajan faktor nižeg učešća žena u preduzetništvu.

Međutim, ako želimo da povećamo učešće i prisustvo žena u poslovnom svetu, trebalo bi da prihvatimo mišljenje da je neuspeh deo procesa. Ako delimo naša iskustva s neuspehom i ističemo naučene lekcije i postignut uspeh nakon toga, manje žena će biti uplašeno od neuspeha i biće sigurnije u ostvarivanju svojih snova kao preduzetnica. Deljenje naših iskustava takođe im daje bolju predstavu o onome što mogu očekivati, pripremajući ih za ono što dolazi.

Podelite svoja iskustva

Kao takvo, deljenje naših iskustava s neuspehom ne samo što daje ženama ključne uvide i inspiraciju, već to takođe podstiče osećaj zajednice. Otvorena i iskrena komunikacija govori nam da nismo sami i definitivno možemo računati jedni na druge za vođstvo.

Vreme za razmišljanje

Previse duboko uranjanje u naš neuspeh i zadržavanje toga za sebe može biti prava prepreka—može otežati nastavak. Deljenje naših iskustava, s druge strane, može biti katarzično. Objasniti naše neuspehe drugima daje nam šansu da se udaljimo od situacije i razmislimo o lekcijama koje smo naučile tokom puta. Takođe nas postavlja na pravi put i daje nam mentalitet da izbegnemo potencijalne opasnosti od naglog napretka s drugim poduhvatom i rizikom od ponavljanja istih grešaka.

Deljenje lekcija, priča i iskustava o neuspehu najbolje se radi u zajednici koja podstiče osnaživanje, mentorstvo i komunikaciju.

Izvor