Intervju sa Ninom Lakičević (direktorica TO Tivat): Strast, vizija i transformacija turizma u Tivtu

Nina Lakičević, direktorica Turističke organizacije Tivat, uspješno balansira između izazova modernog rukovođenja i specifičnosti turizma u jednom od najdinamičnijih mediteranskih gradova. Njen profesionalni put, iako prvobitno orijentisan ka ekonomiji, pronašao je svoju prirodnu nišu u turizmu, gdje je Nina, kroz svoju ljubav prema Tivtu, uspjela da doprinese njegovom razvoju i promociji. Kroz ovaj intervju otkrivamo njene ključne principe, viziju za budućnost i strategije kojima vodi tim TO Tivat ka ostvarenju ambicioznih ciljeva.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Intervju sa Ninom Lakičević (direktorica TO Tivat): Strast, vizija i transformacija turizma u Tivtu

1.     ŽENE OD UTICAJA: Šta je bio Vaš glavni motiv da se posvetite karijeri u turizmu? Kako je taj izbor oblikovao Vaš profesionalni put?

NINA LAKIČEVIĆ: Moram priznati da svoju poslovnu karijeru nisam nikada do kraja vezivala za turizam. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Podgorici, vratila sam se u Tivat. Sedam godina sam provela posvećena zvanju za koje sam i stekla diplomu, a onda su se poklopile “kockice” i promjena je došla u pravo vrijeme. Kao i većina rođenih primoraca, uvijek sam bila u turističkim tokovima, jer je moja porodica decenijama u tome što znači da sam itekako osjetila da je turizam način odrastanja, životno opredjeljenje, da je turizam i tradicija, ali i perspektiva i budućnost.

Komunikacija sa ljudima, izazovi koje sa sobom nosi turizam i promjene koje se moraju ispratiti, upravo su ključni razlozi koji su oblikovali moj sadašnji profesionalni put.

2.     ŽENE OD UTICAJA: Koji su ključni principi ili vrijednosti koje slijedite u vođenju turističke organizacije Tivat? Na koji način oni doprinose uspjehu Vašeg tima?

NINA LAKIČEVIĆ:  Prije svega, moram da naglasima, ljubav prema rodnom gradu - najvažniji je princip i vrijednost koju slijedim u mom radu. Zatim, lična i društvena odgovornost, transparentnost, pozitivan odnos prema drugima, posvećenost, otvorenost za nove ideje. Biti ambiciozan i znati šta želiš je neophodno, ali nije dovoljno. Treba učiti od najboljih i usvojiti neke principe uspjeha, kojima se oni rukovode. Većina principa za postizanje uspjeha uključuje optimizam, pozitivna očekivanja, okrenutost ka budućnosti, odbacivanje straha od neuspjeha (ali i od uspjeha).

3.     ŽENE OD UTICAJA: Koji su Vaši ciljevi za razvoj turizma u Tivtu u narednim godinama? Gdje vidite Tivat za 5 godina?

NINA LAKIČEVIĆ: Naša opština je usvojila Strategiju razvoja do 2029. godine i sigurna sam da ćemo kroz rad TO uspješno završiti sve naše obaveze, koje su već zacrtane. Tivat nastavlja da se razvija kako bi zasluženo postao ne samo nautička destinacija koja živi određeni period godine, već destinacija koja i van glavne turističke sezone može da koristi svoje potencijale za razvoj sportskog i kongresnog turizma. Ono što nam sada nedostaje jesu nedovoljno veliki hotelski kapaciteti, takođe i smještajni kapaciteti u domaćoj radinosti, zatim rasterećene saobraćajnice, rekonstrukcija aerodroma i otvaranje novih avio linija, tokom i  van ljetnje turističke sezone. Sinergija potencijalnih investitora, države i opštine, vjerujem da može omogućiti realizaciju ovakvih i sličnih projekata.  Kao što Tivat za mene ima posebno mjesto u srcu isto tako se nadam da će se u narednih 5 godina rangirati visoko, kada su evropske destinacije u pitanju.

4.     ŽENE OD UTICAJA: Kako se nosite sa izazovima koje nosi rukovođenje u turizmu, posebno u dinamičnom okruženju poput Tivta?

NINA LAKIČEVIĆ: Priznaću da nije lako biti na čelu Turističke organizacije grada koji je već postao brend, kada je turizam u pitanju, koji svojom ljepotom mami turiste iz različitih krajeva svijeta. Funkcija direktora TO zahtijeva usklađivanje strategije, upravljanja, koordinacije sa lokalnim partnerima i donošenje ključnih odluka kada su promocija i unapređenje razvoja grada u pitanju. Turizam je jedan od najbrže rastućih ekonomskih sektora u svijetu i sigurno jedan od najizazovnijih kada su promijene u pitanju, što znači da kontinuirano prilagođavanje zahtjeva rad tokom cijele godine.

Danas je Tivat moderan mediteranski grad orijentisan na razvoj turizma i komplementarih privrednih grana. Transformacija koju Tivat, kao jedna od najmanjih, ali najrazvijenijih crnogorskih opština,  doživljava posljednjih 15 godina predstavlja veliki izazov da se smjer njegovog rasta stavi pod kontrolu, oiviči održivošću i da se tom rastu da forma i jasna vizija.

5. ŽENE OD UTICAJA: Koje su najvažnije incijative koje ste pokrenuli otkako ste na čelu Turističke organizacije Tivat?

NINA LAKIČEVIĆ: Tivat, kao najznačajnija ljetnja vazdušna i pomorska luka Crne Gore, predstavlja i jednu od najvažnijih destinacija elitnog turizma u Crnoj Gori. Inicijativa je zaista bilo puno, sve su uspješno realizovane i to je veliki podstrek da nastavimo još ambicioznije i upornije. Postigli smo da se odvaja mnogo više sredstava za jačanje manifestacionog sadržaja, što je omogućilo da se obogati kalendar dešavanja.

Kao kosmopolitski grad Boke kotorske i primjer ubrzanog razvoja modernog grada, Tivat predstavlja jednu od najperspektivnijih crnogorskih opština, za koju planiramo da uvežemo kulturno-umjetničke programe koji će afirmisati upravo ovakav njen profil i vrijednosti.

Radili smo na novoj web platformi koja bi služila kao event management za sve aktere turizma u našem gradu. To  je veliki poduhvat u savremenoj eri digitalizacije kao i napori uloženi da se omogući online prijava boravka. Dodala bih da je i novi radni prostor, još jedna dobra inicijativa TO.

6.     ŽENE OD UTICAJA:  Kao žena na vodećoj poziciji, kako doživljavate rodnu ravnopravnost u turizmu i rukovodstvu? Koje su najveće prepreke sa kojima ste se susreli?

NINA LAKIČEVIĆ: Rodna ravnopravnost nije nedostižna, istina da se nekad moramo boriti za nju, posebno žene koje su na rukovodećim pozicijama. Žene jednostavno moraju više da dokazuju svoju sposobnost i odgovornost,  da imaju znanje i da su iznad svega profesionalne.

7.     ŽENE OD UTICAJA: Šta Vas motiviše da svakodnevno budete bolji u svom poslu i da unapređujete turističku ponudu Tivta?

NINA LAKIČEVIĆ: Najveća motivacija- neizmjerna ljubav prema moru i Tivtu kao najdražem gradu. S druge strane i u poslu i u životu usavršavanje i nadogradnja su potreba, jer se sve brzo mijenja i ništa nije konstanta. Recimo, turizam u Tivtu danas nije isto što je bio prije par godine, a da ne poredimo godine unazad. Očekivanja turista se mijenjaju, te se moraju osluškivati kako bi se adekvatno odgovorilo njihovoj želji i potrebi.

8.  ŽENE OD UTICAJA: Koje su Vaše omiljene destinacije u Tivtu i Crnoj Gori? Šta biste preporučili turistima da ne propustite?

NINA LAKIČEVIĆ:  Kada je Tivat u pitanju, neka mi niko ne zamjeri, omiljena su mi moja Bjelila, čarobna uvala na pjeni od mora, dovoljno vidljiva a opet skrovita i bajkovito lijepa.  Naravno ne možemo preskočiti  ono što nas je negdje i profilisalo – Porto Montenegro i Luštica Bay, prestižna turistička naselja sa visokim standardima, luksuznim hotelima i restoranima, jedinstvena na ovom dijelu Mediterana. Za ljubitelje prirode tu su poluostrvo Luštica i Vrmac. Kada je riječ o Crnoj Gori- Perast, Rose, Sveti Stefan i Miločerski park, Plava špilja . Sjevernije NP Durmitor, Biogradska gora... Imamo mi mnogo toga, teško je sve nabrojati.

9.     ŽENE OD UTICAJA: Kako balansirate između postizanja kratkoročnih rezultata i dugoročne vizije za razvoj turizma u Tivtu?

NINA LAKIČEVIĆ: Naša je obaveza da se vodimo Strategijom dugoročnog razvoja do 2029. godine.  U skladu sa tim usmjeravamo i djelujemo na dnevnom, mjesečnom nivou – jer turizam kao živa "materija" mora da odgovori u određenom trenutku, bez obzira na planirane aktivnosti. Uvijek su prioritet dugoročni rezultati, ali bez realizacije planova, bez obzira da li su vremenski oročeni, nema napretka .

10. ŽENE OD UTICAJA: Koje su Vaše glavne ambicije za budućnost i kakav trag biste voljeli da ostavite iza sebe u turizmu?

NINA LAKIČEVIĆ: Voljela bi da na kraju mandata imam vidljive rezultate . Sigurna sam da će tako i biti, jer zaista radim onako kako je najbolje, i  na tom putu nisam narušila princip etičnosti i odgovornog poslovanja, naprotiv.

Što se mene lično tiče i mojih poslovnih planova, moj profesionalni angažman definitivno ostaje u turizmu.

11. ŽENE OD UTICAJA: Kako vidite ulogu Tivta u promociji Crne Gore kao turističke destinacije na globalnom nivou?

NINA LAKIČEVIĆ: Tivat se izdvaja po svom istorijskom i kulturnom nasleđu, gradskom jezgru, nautičkim marinama , uvalama, ostrvima i sve to zajedno rezultiralo je da Tivat bude neizostavno važan segment turističke ponude u promociji Crne Gore.

12. ŽENE OD UTICAJA:  Koje su najveće prilike i izazovi sa kojima se Tivat suočava u turističkom razvoju?

NINA LAKIČEVIĆ: Izazova je zaista puno, od očuvanja prirodnih potencijala na kopnu do očuvanja mora i podmorja, flore i faune koja je jedinstvena u ovom dijelu Jadrana. Zatim, itekako treba voditi računa o nekontrolisanoj izgradnji stambenih objekata, kako se ne bi turistički kapaciteti izgubili kroz trgovinu nekretninama. Saobraćajne gužve i zastoje svesti na minimum, pojačati avio konekcije, razvijati brodske linije. Sa državnog nivoa imamo veliku podršku i ponuđena su dobra rješenja. Očekujem da će se sve nagomilane prepreke prevazići i da ćemo zaokružiti ponudu Tivta u cjelini.

13. ŽENE OD UTICAJA: Kako inspirišete i motivišete svoj tim da bude posvećem I radi na unaprijeđenju turističke ponude?

NINA LAKIČEVIĆ: Vodim tim ličnim primjerom i po meni je to jedini ispravni način. Povećanje motivacije i performansi su izazov za mnoge lidere i menadžere koji tragaju za novim alatima kako bi stimulisali svoje timove.

S organizacijskog gledišta, motivacija zaposlenih je izuzetno važna, a činjenica je da ih motivišu različite stvari. Moj cilj je da postignem da zaposleni budu motivisaniji, angažovaniji i produktivniji.

Odgovornost i zalaganje su pitanje ličnosti i unustrašnjeg osjećaja koji svako nosi za sebe, ali vjerujem da  odgovorno lice može da uveže ljude oko zajedničkog zadatka.

" Lijepo je uspjeti i graditi sebe kroz karijeru, i političku i poslovnu, ali nikako na uštrb porodičnih i moralnih vrijednosti. Važno je ostati čovjek, dostojanstveno i čistog obraza . Okolnosti se mjenjaju, ali postupci se pamte."

14. ŽENE OD UTICAJA: Koje su Vaše strategije za promovisanje Tivta van glavne turističke sezone?

NINA LAKIČEVIĆ: Tivat odlikuje tipično mediteranska klima, sa blagim, kišovitim zimama i vedrim i toplim ljetima. Srednja godišnja temperatura vazduha je 15 oC. U Tivtu u prosjeku ima 115 dana u godini sa temperaturom većom od 30 oC – tako da treba staviti akcent na povoljnoj klimi, značaju sunca i mora. Činjenica da je saobraćaj potpuno rasterećen, da su mnogo povoljnije cijene u odnosu na glavnu sezonu, može privući goste i oživjeti grad uz pažljivo kreiran sadržaj.

Opština Tivat i TO ulažu značajne napore u pravcu produžetka turističke sezone, odnosno stvaranja preduslova za što veću posjećenost i u drugim mjesecima mimo glavne ljetnje sezone. Održavanje manifestacija poput novogodišnjeg programa se pokazalo uspješnim, te je neophodno nastaviti  i razvijati je dodatnim proširenjem ponude.  Prepoznata je i potreba za razvoj MICE turizma u cilju popunjavanja “turističkih praznina” pogotovo u zimskim mjesecima, a sve u cilju omogućavanja održivog cjelogodišnjeg poslovanja, prije svega hotela.

15. ŽENE OD UTICAJA:  Šta biste poručili mladim ženama koje žele da se bave turizmom i da postanu liderke u ovoj industriji? Koji savjet biste im dali?

NINA LAKIČEVIĆ: Neophodno je da akademsko znanje, prate odlučnost, istrajnost, jaka energija i prije svega - vjera u sebe.  Ukoliko imate i malo više sreće da prepoznate šansu i iskoristiti je na pravi način, onda ste na pravom putu. Posebno bih istakla da je uspjeh zagarantovan ukoliko volite posao koji radite. Izuzetno je dragocjena podrška porodice i prijatelja koju imam bezrezervno i to je najjači izvor moje sigurnosti i želje da idem dalje.

16. ŽENE OD UTICAJA: Kako doživljavate svoj položaj kao mlade žene u politici? Sa kojim ste se najvećim izazovima susreli na tom putu?Kako se nosite sa pritiscima i izazovima politike, posebno kao mlada liderka? Šta Vas najviše motiviše da istrajete?

NINA LAKIČEVIĆ:  Politika nikada ranije nije bila predmet mog interesovanja, imala sam čak i neku vrstu otklona, nezainteresovanosti. Ali kao nepisano pravilo, u životu vam se upravo dogode one stvari o kojima najmanje razmišljate. Meni dragi ljudi, moji prijatelji, uključili su se u pokret koji je imao za cilj da sprovede korjenite promjene u našem društvu. Bez razmišljanja sam pošla sa njima i nisam se nikada pokajala.  Naprotiv, dogodilo se ono što smo priželjkivali svi mi obični građani koji nikada nismo imali bilo kakve privilegije:  sloboda, ekonomski preporod i otvorena vrata Evropske Unije.

Što se tiče pritisaka, apsolutno ih nemam ni kao žena lider, a još manje kao žena političar, i to je još jedna nova vrijednost u Crnoj Gori koju osjećamo svi. Zato nema odustajanja, idemo dalje u nove pobjede.

17. ŽENE OD UTICAJA:  Kako Pokret Evropa sad doprinosi stvaranju novih lidera u Crnoj Gori, posebno među mladima? Šta je ključna poruka koju želite da prenesete mladima koji žele da se bave politikom?

NINA LAKIČEVIĆ: Lijepo je uspjeti i graditi sebe kroz karijeru, i političku i poslovnu, ali nikako na uštrb porodičnih i moralnih vrijednosti. Važno je ostati čovjek, dostojanstveno i čistog obraza . Okolnosti se mjenjaju, ali postupci se pamte.