Dragi muškarci: kako da podržite žene na poslu

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Dragi muškarci: kako da podržite žene na poslu

Studije pokazuju da muškarci ne zastupaju i ne podržavaju žene na poslu:

  • 60% menadžera koji su muškarci oseća nelagodnost u poslovnim aktivnostima sa ženama
  • 3 od 10 muškaraca kažu da su dobici žena došli na štetu muškaraca, prema Pew Centru za istraživanje.

Šta je sa muškarcima koji se zalažu za žene na poslu i osećaju se usamljeno u podržavanju rodne ravnopravnosti?

Evo 5 načina kako nastaviti da zagovarate kada niko drugi ne veruje da je spremna za sledeći nivo:

1. Kvantifikujte njen uspeh

Budite spremni da artikulišete njenu istoriju uspeha. Koje je uspehe postigla? Koje inicijative je vodila i kakvi su bili rezultati? Kao lideri, trebalo bi kvantifikovati svakog pojedinca ako želimo da minimiziramo subjektivnost pri proceni talenata.

Pobrinite se da dobije priznanje za rad koji je obavila. Možda će drugi lideri - uključujući njenog menadžera - prisvojiti njen rad, minimizirati njene napore ili sabotirati njen rad jednim tako jednostavnim činom kao što je ne pozivanje na sastanke da predstavi svoj rad. Budite mikrofon koji pojačava njene uspehe.

2. Izazovite standarde

Kada kolege kažu da nije spremna za sledeći nivo, izazovite standarde koje je vaša organizacija postavila. Ko je poslednji muškarac unapređen na sličnu poziciju i kakvo je bilo njegovo iskustvo i istorija uspeha? Da li je unapređen zato što: "ima harizmu;" "pokazuje mnogo potencijala, iako nikada nije radio takav posao;" i "brzo uči?" Da li bi ovi razlozi važili za ženu? Pregledajte podatke o stopama unapređenja u vašoj organizaciji tokom poslednjih nekoliko godina da biste videli da li postoji pristrasnost.

Harvardska studija je otkrila da su muškarci koji se druže sa svojim šefovima (koji su takođe muškarci) verovatnije da će dobiti povišicu ili unapređenje. Prema studiji, to nije slučaj za žene. 

3. Utičite na svoje kolege 1-na-1

Povežite se sa svojim kolegama liderima jedan na jedan kako biste razumeli njihove brige u vezi sa njenom napredovanjem. Možda će biti lakše uticati na svoje kolege tokom virtualne ili lične kafe, nego u velikoj raspravi sa 12 lidera tokom Zoom poziva. Ovaj pristup pomaže da se razbije "grupno razmišljanje", gde lideri koji bi možda saglasili sa njom nisu govorili u grupnom okruženju. Boje se da se ne slože sa grupom, vrednujući harmoniju i koheziju iznad izazivanja statusa quo.

Umesto da kažete: "Pogrešio si, ona je potpuno spremna za sledeći nivo," postavljajte otvorena pitanja poput: "Zašto tako misliš? Šta bi je učinilo spremnom za sledeći nivo? Zašto misliš da je neko drugi bio spreman, a ona nije?"

Budite spremni da vodite razgovor, pažljivo slušajte i nudite ubedljive dokaze. To je posebno važno ako su imali pogrešne predstave o njenom uspehu ili sumnjaju u njene liderske sposobnosti. Ovo je važan trenutak da pružite činjenice i utičete na njih u vezi sa njenom kandidaturom za unapređenje.

4. Pobrinite se da dobije povratnu informaciju

Kompanije često više krive žene za neuspehe i postavljaju nam više standarde u pogledu performansi. Dodatno, ako je žena "jedina" u oblasti koju dominiraju muškarci, verovatnije je da će biti ispitivana i moraće da pruži više dokaza svoje kompetentnosti.

Kao zagovornik za njen karijerni razvoj, pobrinite se da dobije povratnu informaciju koju zaslužuje. Prema istraživačkom izveštaju, ženama se daju preuveličane povratne informacije o performansama u poređenju sa muškarcima. Studija je pokazala da menadžeri mogu zaslađivati povratne informacije ženama, što može imati pogubne posledice po nečiju karijeru. Kada ne dobijete pravu povratnu informaciju, nećete znati kako da rastete i napredujete. Zamolite lidere da pruže detaljne primere i daju joj više povratnih informacija.

5. Nastavite da zagovarate za žene i podržavate ih na poslu

Prema izveštaju McKinsey & Company o ženama na radnom mestu, žene su i dalje gubile tlo na prvom koraku ka menadžeru već šestu godinu zaredom. Za svakih 100 muškaraca koji su unapređeni u menadžere, samo je 85 žena unapređeno.

U 2020. godini, Lista Fortune 500 pokazala je da je broj žena koje vode najveće organizacije u Americi dostigao novi rekord: 37 izvršnih direktorki. Ipak, to je bilo samo 7,5% od 500 izvršnih direktorskih pozicija. Pre 20 godina, dve izvršne direktorke bile su žene. Po ovoj stopi, još uvek imamo dalek put do povećanja broja žena na rukovodećim pozicijama, a muškarci na rukovodećim pozicijama mogu odigrati ključnu ulogu, otvarajući pristup, dajući priznanje i zagovarajući za napredovanje žene kada ona to ne može sama.

Napredak je spor. Ali, rodna ravnopravnost na poslu ne može se promeniti bez muškaraca. Nastavite da zagovarate za žene na poslu koje znate da su buduće liderke vaših organizacija. Utičite na druge muškarce da se pridruže u zagovaranju rodne ravnopravnosti na vašem radnom mestu.

Izvor