Intervju sa Irenom Stevović (kandidatkinjom za odbornicu u Glavnom gradu Podgorica "Podgorička lista - Andrej Milović"): Podgorica po mjeri znanja: Irena Stevović

Irena Stevović je profesorica crnogorskog jezika i magistarka lingvističkih nauka sa bogatom karijerom u prosvjeti i nauci. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a 2012. godine stekla zvanje magistra lingvističkih nauka. Dugogodišnje iskustvo kao saradnica u nastavi na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkog fakulteta, kao i radovi na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama, potvrđuju njenu posvećenost unapređenju jezika i obrazovanja.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Intervju sa Irenom Stevović (kandidatkinjom za odbornicu u Glavnom gradu Podgorica

Od 2020. godine, Irena radi kao profesorica crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika u osnovnom obrazovanju, gdje nastavlja da doprinosi obrazovanju mladih generacija. Uz naučni i prosvjetni rad, angažovana je i kao lektorka, urednica i recenzentkinja velikog broja naučnih i književnih izdanja. Njeni radovi su objavljeni u renomiranim naučnim publikacijama, a radila je i na izdanjima Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Univerziteta Crne Gore.

Sada, kao kandidatkinja za odbornicu na Podgoričkoj listi, Irena je posvećena unapređenju obrazovnog i kulturnog sistema u Podgorici, sa vizijom da ovaj grad postane istinski kulturni centar. U ovom intervjuu, ona dijeli svoju motivaciju, planove za unapređenje obrazovanja i kulturu, kao i poruke mladima koji žele da ostvare svoje snove u Podgorici.

1.     ŽENE OD UTICAJA: Šta Vas je motivisalo da se uključite u politiku i postanete kandidatkinja za odbornicu na „Podgoričkoj listi“?

IRENA STEVOVIĆ: Motivisala me je prvenstveno želja da utičem na promjene koje su neophodne našem društvu.

2.     ŽENE OD UTICAJA: Kao profesorica crnogorskog jezika, kako ocjenjujete trenutni obrazovni sistem u Crnoj Gori i šta smatrate da bi trebalo unaprijediti?

IRENA STEVOVIĆ: Trenutno stanje obrazovnog sistema u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou. Nastavni programi su opširni, profesori opterećeni dodatnim aktivnostima i poslovima, a đaci obimnim gradivom. Stava sam da bi se prvenstveno trebalo pozabaviti ovim problemima, pa onda i onim ostalim koji su evidentni u obrazovanju.

3.     ŽENE OD UTICAJA:  Koji su Vaši ključni ciljevi kada je riječ o obrazovanju, ukoliko budete izabrani za odbornicu?

IRENA STEVOVIĆ: Kao odbornica prevashodno bih se bavila pitanjima koja se odnose na polje kulture glavnog grada i Crne Gore uopšte. Kad je riječ o ciljevima u vezi sa sferom obrazovanja, akcenat bih stavila na proširivanje mogućnosti za sticanje obrazovanja odraslih. Insistirala bih i na značajnijem učešću djece u kulturnom životu Podgorice i na stvaranju uslova da naše najmlađe građane i građanke od najranijeg uzrasta inkorporiramo u podgorički kulturni milje.

4.     ŽENE OD UTICAJA: Zašto ste izabrali „Podgoričku listu“ kao svoj politički put? Šta je to što je izdvojilo ovaj tim za Vas?

IRENA STEVOVIĆ: Prvo moram istaći da „Podgorička lista“ nije politička partija nego građanska lista sastavljena od grupe ljudi sa zajedničkim ciljem, a to je unapređenje funkcionisanja glavnog grada i podizanje životnog standarda građana i građanki Podgorice na viši nivo, bez ikakvih partijskih interesa. „Podgorička lista“ je građanska lista ostvarenih pojedinaca koji imaju želju i namjeru da urade nešto dobro za glavni grad. Upravo zato, i usljed želje da aktivno doprinesem društvenim promjenama, pristupila sam „Podgoričkoj listi”, smatrajući je pravim izborom, jer počiva na progresivnim idejama, što je, po mom mišljenju, od krucijalne važnosti za jedno društvo.

5.     ŽENE OD UTICAJA:  Kako vidite ulogu obrazovanja u razvoju društva i kakvu podršku bi trebalo pružiti prosvjetnim radnicima?

IRENA STEVOVIĆ: Uloga obrazovanja je od neprocjenjive važnosti za razvoj svakog društva. Otuda je i podrška prosvjetnim radnicima prioritetna – njihov status nije na zavidnom nivou, izloženi su različitim vidovima nasilja, stalnom pritisku i uglavnom lošim uslovima za rad.

6.     ŽENE OD UTICAJA:  Koji su vaši konkretni planovi za unapređenje kvaliteta života u Podgorici u kontekstu kulture?

IRENA STEVOVIĆ: U programu „Podgoričke liste“ kulturi je posvećena značajna pažnja. Rad na polju kulture je za nas od izuzetne važnosti. Želimo da oživimo kulturni život Podgorice i to ulaganjem u nove objekte i pružanjem podrške lokalnim projektima. Želimo da završimo izgradnju Gradskog pozorišta, da izvršimo revitalizaciju Doma kulture „25. maj“, da otvorimo Dnevni kulturni centar za djecu sa razvojnim deficitom iz spektra autizma, da formiramo i izgradimo Park kulture, Fond za kulturu, pružimo podršku projektu „Djeca u pozorištu“, da pružimo podršku podgoričkim festivalima, kulturnom turizmu Podgorice, obrazovnim programima iz domena kulture itd.

7.      ŽENE OD UTICAJA: Koje promjene biste uveli kao kulturu ponašanja u politici i kako će „Podgorička lista“, zajedno s Vašim kolegama i koleginicama, doprinijeti tome?

IRENA STEVOVIĆ: Prije svega bismo uveli kulturu dijaloga i akademskog diskursa. Stava sam da će kolege i koleginice iz „Podgoričke liste“ biti primjer takve kulture ponašanja, jer mi nećemo zaboraviti da u političkom životu nastupamo kao predstavnici građana i građanki i da tu dužnost moramo dostojanstveno obavljati.

8.     ŽENE OD UTICAJA:  Kakva je vaša vizija Podgorice u narednih nekoliko godina i koji su vaši prioriteti u doprinosu njenom kulturnom razvoju?

IRENA STEVOVIĆ: Vizija „Podgoričke liste“ je stvaranje Podgorice kao kulturnog centra. U narednih nekoliko godina Podgoricu vidimo kao stjecište književnika, naučnika, likovnih i dramskih stvaralaca, muzičara, novinara i drugih aktivnih stvaralaca podgoričkog kulturnog života. Mišljenja smo da Podgorica zaslužuje da bude centar mnogobrojnih kulturnih institucija i dešavanja, što smatramo osnovom za razvoj kulture našeg grada i države uopšte.

9.     ŽENE OD UTICAJA: Koju poruku biste poslali mladima koji žele da ostvare svoje snove i izgrade život u Podgorici? Šta bi trebalo da bude njihova motivacija i inspiracija?

IRENA STEVOVIĆ: Podgorica je predivan grad koji nudi mnoštvo mogućnosti. „Podgorička lista“ će vam omogućiti da ostvarite svoj potencijal i da izgradite dostojanstven život u glavnom gradu, jer je osnovni cilj naše liste da glavni grad vratimo građanima i građankama.

Zabranjeno je kopiranje i preuzimanje sadržaja bez dozvole autorke.