Inspiracija iz Milana, Bojana Čelebić - Snaga ženske kreativnosti

Bojana Čelebić, izuzetna dizajnerka i preduzetnica, donosi novu dimenziju na crnogorsku modnu scenu. Iako je karijeru započela u svijetu muzike, njena ljubav prema modi dovela ju je do studija na prestižnom Institutu Marangoni u Milanu. Istovremeno je balansirala studiranje prava i mode, pokazujući nevjerovatnu upornost i strast prema svom pozivu. Danas je Bojana posvećena ne samo kreiranju unikatnih modnih komada, već i promjeni načina na koji se moda posmatra i doživljava u Crnoj Gori. U ovom intervjuu, otkriva kako je njena domovina neiscrpna inspiracija, i kako je iskustvo iz Milana oblikovalo njen stil, te koji su joj planovi za budućnost.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Inspiracija iz Milana, Bojana Čelebić - Snaga ženske kreativnosti

1. ŽENE OD UTICAJA: Šta Vas je inspirisalo da se odlučite za dizajn i preduzetništvo, posebno nakon što ste pohađali i pravni fakultet?

BOJANA ČELEBIĆ: Moj umjetnički put počeo je još u djetinjstvu u muzici, ali sam se kroz nastavak školovanja ipak opredijelila za modu. Oduvijek sam sebe vidjela kao samostalnu preduzetnicu i uz slobodu kreativnog izražavanja koju mi moda pruža, za mene je to značilo idealan poziv.

2. ŽENE OD UTICAJA: Kako ste uspijevali da balansirate između studiranja na pravnom fakultetu i uporednog pohašanja dizajnerskog fakulteta?

BOJANA ČELEBIĆ: Ta godina je za mene bila poprilično izazovna, jer završavate jedno poglavlje,  spremate diplomski rad i kolekciju, prvu reviju, a uporedo se upoznajete sa novom materijom kao što je pravo i polažete ispite. Iskreno, ni malo jednostavno i lako, ali sa ove tačke gledišta sada, mogu da kažem da sam izuzetno ponosna na sebe i kako sam uspjela da sve to da postignem.

3. ŽENE OD UTICAJA: Kako opisujete modnu scenu u Crnoj Gori i koje biste promjene ili inovacije željeli da donesete u toj oblasti?

BOJANA ČELEBIĆ: Evidentno je da je crnogorska modna scena iz godine u godinu sve bolja, što me svakako raduje. Tržište je malo, ali vjerujem da naša zemlja ima veliki broj talenata i da za svakoga ima mjesta. Za mene je obrazovanje od velikog značaja i to je nešto na čemu ja insistiram. Kada je riječ o inovacijama, voljela bih da imamo više modnih dešavanja u toku godine, kako bi se kreatorima omogućio bolji način prezantacije i samim tim stvorile i neke buduće saradnje.

4. ŽENE OD UTICAJA: Kako vidite svoju ulogu u prenošenju svjetskih trendova I ideja u Crnu Goru, I obrnuto, kako mislite da Crna Gora može da se izveze na svjetsku scenu?

BOJANA ČELEBIĆ: Ja se zaista trudim da svoje stečeno znanje i iskustvo tokom studiranja i rada u Milanu, svjetskoj prijestonici mode, implementiram u svoj rad i na taj način pomjerim granice kada je riječ o našoj modnoj sceni. Vjerujem da to nije lak put, ali isto tako vjerujem u sebe i ono što radim, kao i da kvalitet i znanje pronađu svoj put, a vrijeme će to i pokazati.

5. ŽENE OD UTICAJA: Da li Vas motiviše Vaša domovina I na koji način to utiče na Vaš rad i inspiraciju?

BOJANA ČELEBIĆ: Naravno, naša predivna zemlja je moja neiscrpna inspiracija. Upravo je i moja prva revijska kolekcija koju sam prikazala na Montenegro Fashion Weeku inspirisana prelijepim pejzažima, reljefom, svim ljepotama i prirodnim bogatstvima Crne Gore.

6. ŽENE OD UTICAJA: Šta Vas je motivisalo da kreirate kampanju “Women Power” i kako ocjenjujete njene rezultate?

BOJANA ČELEBIĆ: To je izuzetno važan projekat za mene, koji je dobio zasluženu pažnju i reakciju publike. Raduje me činjenica da sam kroz cjelokupnu priču o BYourself kampanji i sa jednim jednostavnim odjevnim komadom, uspjela da realizujem i pokrenem jaku temu poput te koliko je važno da žene budu hrabre,samostalne i svoje. Upravo sa ovom kampanjom sam željela da pokažem da je moda mnogo više od pukog odijevanja, već da svaka kolekcija treba da bude osmišljena i razrađena na pravi način, kao i da prenese neku određenu poruku.

7. ŽENE OD UTICAJA: Kako opisujete ulogu žena u današnjem društvu, posebno u industriji dizajna?

BOJANA ČELEBIĆ: Generalno gledano, moda se uvijek vezuje za žene, mada su muškarci dugi niz godina prisutni u modnoj industriji i vrlo uspješni u tome. Međutim, kao žena, ponosna sam na činjenicu da su upravo žene ostvarile značajne promjene u svijetu mode i ne samo to, možemo reći i razbile određene predrasude kako po pitanju odijevanja, tako i u drugim sferama života.

8. ŽENE OD UTICAJA: Kako vidite modu i koji su Vaši glavni izvori inspiracije?

BOJANA ČELEBIĆ: Moda je za mene idealno sredstvo za izražavanje moje ličnosti, to uvijek rado ističem, jer obuhvata sve umjetnosti koje volim muziku, pozorište, balet, film.. Za mene je moda neizostavni dio svakodnevnice, jer kao pravi umjetnik, vidim i pronalazim inspiraciju u svemu.. Po prirodi sam radoznala i uvijek tragam i istražujem nešto novo.

9. ŽENE OD UTICAJA: Možete li opisati svoje iskustvo rada kao stilista na nacionalnoj crnogorskoj televiziji i kakvi su izazovi sa kojima se suočavate? Gdje pronalazite inspiraciju i kako konstantno inovirate stil svojih kolega?

BOJANA ČELEBIĆ: Vrlo izazovno, ali u pozitivnom smislu naravno. Na dnevnom nivou se suočavate sa različitim stilovima, ukusima, što moram priznati nije jednostavno,jer uz to morate zadovoljiti i određene televizijske standarde, svakako uz dobru komunikaciju i razmjenu mišljenja, zajednički pronalazimo najbolja rješenja. Trenutno radimo na jednom velikom projektu, na koji sam već jako ponosna i jedva čekam da ga predstavimo javnosti.

10. ŽENE OD UTICAJA: Ko su lideri ili liderke u industriji dizajna koji Vas inspirušu i zašto?

BOJANA ČELEBIĆ: Revolucionarna ličnost u svijetu mode Coco Chanel naravno, jer je dobrim dijelom zaslužna za određene standarde u modi koje i danas ’poštujemo’. S druge strane, mnogo je mladih, talentovanih kreatora koji stoje iza brendova koji već dostižu svjetsku popularnost i njihov rad zaista poštujem i pratim. Takav je recimo brend The Attico, iza kojeg stoje dvije pretalentovane Italijanke, od kojih sam čak jednu imala priliku i da upoznam tokom radionice na fakultetu i iz prve ruke čujem o nastanku brenda, njihovim počecima, ali i dobijem brojne korisne savjete.

11. ŽENE OD UTICAJA: Kako biste opisali svoj proces kreativnog stvaranja i kako se nosite sa izazovima koje možete sresti tokom istog?

BOJANA ČELEBIĆ: Sam proces zna da bude jako stresan za pojedince, ali ono što mi je važno jeste da mi moji klijenti vjeruju. Smatram da je prijatna komunikacija uz povjerenje, osnov svake saradnje, a samim tim i finalni proizvod ne može da ne bude dobar.

Izazovi postoje itekako, ali važno mi je da sa klijentkinjom pronađem mjeru u onome što se njoj dopada, ali da ima i mog dizajnerskog pečata.

12. ŽENE OD UTICAJA: Kako ste se prilagodili različitim kulturološkim i dizajnerskim uticajima tokom boravka u Milanu na Institutu Marangoni i kako je to uticalo na Vas dizajnerski stil danas?

BOJANA ČELEBIĆ: To je definitivno jedna velika prekretnica u mom zivotu, nekada volim da kažem da sam tamo odrasla. Naravno da mi je mentorstvo i rad sa velikim modnim imenima pomogao da svoj stil iskristališem, suočavate se na dnevnom nivou sa različitim izazovima..  Na pisti i ono što publika vidi jesu samo glamur i sjaj, a iza toga stoji ogromaaan rad, trud, ulaganje, pa i stres.. Italijanski stil mi je oduvijek bio blizak i inspirativan, pa samim tim mi nije bilo teško da se uklopim. Njihova preciznost izrade i kvalitet materijala su me oduvijek oduševljavali i to je nešto što sam usvojila. Iako mi nekada kažu da to naginje perfekcionizmu, svakako ne vidim ništa loše u težnji ka najboljem.

13. ŽENE OD UTICAJA: Pored kampanje #Byourself, šta još planirate da uradite u svojoj karijeri i kako planirate da nadogradite svoj brend? Možemo li očekivati još kampanja poput #WomenPower?

BOJANA ČELEBIĆ: Pitanje koje mi često postavljaju.. S obzirom na uspjeh prethodne, svakako da sam već razmišljala o tome, ali ja sam neko ko sebi postavlja visoke standarde i ovaj put mislim da sam sebi zadala težak posao.. Ali svakako da možete očekivati nove projekte uskoro.

14. ŽENE OD UTICAJA: Koje savjete biste dali mladim ženama koje žele da slijede svoj put i rade posao koji vole?

BOJANA ČELEBIĆ: Zaista je jako važno da vjeruju u sebe i ono što rade.Uz veliki rad i trud, vjerujem da je sve moguće. I naravno, u svemu tome, nikada ne treba da zaborave da moraju biti svoje!