Za razvoj preduzetništva mladih u manje razvijenim opštinama dodijeljeno je 184 730 EUR

U okviru programa „Preduzetnički buster” dodijeljeni su grantovi za zapošljavanje i razvoj preduzetništva mladih u manje razvijenim opštinama Crne Gore u vrijednosti od 184.730,00 EUR. Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) i Unija mladih preduzetnika Crne Gore (UMPCG) su intenzivno promovisali koncept podrške što je rezultiralo sa 62 primljenih aplikacija.

Sanja Milosavljević
Za razvoj preduzetništva mladih u manje razvijenim opštinama dodijeljeno je 184 730 EUR

Trajanje ovog projekta je do novembra 2022. i njime će se otvoriti 26 novih radnih mjesta u 10 manje razvijenih opština, a 52 nezaposlena lica će pohađati Program obuke kod izabranog poslodavca. Projektne aktivnosti nastavljaju se u narednom periodu kroz obuke, zapošljavanje, monitoring i promociju biznisa mladih koji su podržani ovim programom.

Podržano je 20 biznisa iz 10 manje razvijenih opština, koji će u narednom periodu pružiti obuku nezaposlenim licima u trajanju od 3 do 6 mjeseci, te zaposliti minimum 50% njih na period od minimum 6 mjeseci po završetku projekta. Ukupan iznos dodijeljenih finansijskih sredstava je 184 730 EUR, dok su mladi preduzetnici dobili maksimum 7500 EUR po jednom novokreiranom radnom mjestu. Ovim projektom, kroz jačanje kapaciteta preduzeća koja su u vlasništvu mladih, razvijamo zajednicu u kojoj se otvaraju održiva radna mjesta i održivi prosperitetni biznisi, te širimo znanje i praktične vještine koje privreda diktira i potražuje.

Nagrađeni preduzetnici i preduzetnice sa organizatorima projekta 

“Projekat je omogućio da konkretnom podrškom osnažimo mlade i doprinesemo njihovom daljem razvoju. To je nešto čemu težimo od prvog dana, zahvaljujući partnerima i donatorima, ovog puta smo i uspjeli. Raduje nas i veliki broj prijava koji nam je dao jasan zadatak da nastavimo sa sličnim projektima, ali je i pokazao da razumijemo našu ciljnu grupu i njihove potrebe. Efekti ovog projekta tek će se pokazati i multiplikovati u godinama koje dolaze, a u sledećoj fazi očekuje nas velika promocija svih dobitnika i dobitnica granta. Želimo da na njihovim primjerima pokažemo kako je biti mladi preduzetnik/ca u Crnoj Gori, šta je to čime se mladi bave u preduzetništvu i kako ovakvi projekti osnažuju mlade. Dobitnici i dobitnice grantova sprovode obuke za novozaposlene i otvaraju radna mjesta realizacijom granta što će nam biti drago da podijelimo sa javnošću, da vide kakve su potrebe privrede.” rekao je Uroš Bulatović predsjednik i osnivač Unije mladih preduzetnika.

Projekat „Preduzetnički buster“ realizuje Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) u saradnji sa Unijom mladih preduzetnika Crne Gore (UMPCG), ko-finansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a sprovodi se u saradnji sa Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Odjeljenjem za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Ministarstva ekonomskog razvoja.