Antonia Vučinović: Glas Tivta na velikoj operskoj sceni

Antonia Vučinović, operska pjevačica iz Crne Gore, fascinira svojim glasom i strastvenim nastupima, koji već osvajaju mnoge velike, operske i svjetske scene. Rođena u Tivtu, Antonia nosi ljubav prema svojoj zemlji u svakom tonu. Njen uspjeh nije samo rezultat talenta, već i rada, posvećenosti i podrške koju dobija od porodice i mentora. Kao jedina operska umjetnica iz Tivta, ona je inspiracija mladima, pokazujući kako se uz trud i strast mogu ostvariti snovi. Antonia naglašava značaj mentalnog zdravlja i psihološke podrške u karijeri, što joj pomaže da balansira između studija, nastupa i privatnog života, zračeći autentičnošću i pozitivnom energijom.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Antonia Vučinović: Glas Tivta na velikoj operskoj sceni

1. ŽENE OD UTICAJA: Šta Vas je motivisalo da se posvetite operskom pjevanju? Koji su bili Vaši prvi koraci u svijetu opere i kako ste se odlučili za ovaj muzički pravac? 

ANTONIA VUČINOVIĆ: Oduvijek sam željela biti na sceni i kada sam krenula pohaðati muzičku školu i školu glume, bez određenog plana šta taj spoj zajedno donosi, ljubav je rasla iz dana u dan. I plesala sam profesionalno 12 godina, što mi je sada veliki plus. Jednom mi je jedan cijenjeni profesor, od kog sam učila ne samo šta crne dirke na klaviru znače u muzici već i u životu, rekao: “Gospoðo Vučinović, Vi mora da ste i kao dijete uvijek imali puno i neobičnih pitanja.” To zaista jeste tako, što mi u analizi nekog djela i muzički ili psihološki, smatram, može samo pomoći.

Mislim da u ovom poslu radoznalost vodi do toga da postanemo bolji umjetnici. Sve me to uči da je mnogo važniji proces od samog rezultata. Nego, kao radoznalo dijete jednog dana sam zamolila mamu da me povede na čas pjevanja jer sam bila uvjerena da ja to mogu. Tako je sve krenulo. Naravno da je pomoglo to što su moji roditelji zaljubljenici u pozorište. Redovno smo putovali i gledali kako pozorišne predstave, tako i opere. Najveći je utisak ostavio na mene odlazak u Milansku skalu. Pjevati se ne može bez emocije, a sve je to gluma, moja prva ljubav. Prije upisa u srednju školu pitala sam se i na glas i u sebi je li to prava odluka, ali nakon upisa,  nikada više nisam postavila isto pitanje. Svijest mojih roditelja o tome koliko je pozorište važno je imala rekla bih, najveći uticaj na moj izbor. Sada umjetnost samo još više volim. Životni put me doveo do Beča i studija na MDW - Universität für Musik und darstellende Kunst Wien i opet bih izabrala isto.

Uvijek rado pričam i pišem o svojim prvim koracima u ovaj čarobni svijet jer znam koliko je meni značilo čuti nečije iskustvo, s obzirom da dolazim iz zemlje koja nema opersku kuću i nije posebno posvećena ovoj multidisciplinarnoj umjetnosti.

2. ŽENE OD UTICAJA: Kako ste se osjećali na nedavnim koncertima u Tivtu, a posebno na tako jedinstvenoj lokaciji kao što je i Mamula?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Jedinstveno iskustvo je bilo otvoriti jedanaestu sezonu festivala Operosa. Meni je pripala ta čast da sa svojim koleginicama izvedem cjelovečernji koncert pod nazivom “La nuit d’été” ili, Ljetnja noć. Radujem se svim daljim projektima sa Operosom, jedinim isključivo operskim festivalom u Crnoj Gori. 

Jedno od najčešćih pitanja je “Je li kući zahtjevnije nastupati?”. Kući je duša neopisivo uzbuðenija. I glas. Radujem se pokazati kako se razvijaju, i kako oni, sa ovom Antoniom pronalaze “zajednički jezik”.

Ja sam jedini operski umjetnik grada Tivta pa sam tako neizmjerno srećna da je akcenat Tivat Music Festivala stavljen na operu, kompleksno muzičko-scensko djelo, i pružanju tračka čarobnog muzičkog doživljaja tog svijeta publici.

Svim ovim dešavanjima makar malo otiskujemo našu publiku od uskraćenosti doživljaja klasične muzike.

O tome koliko je opera važna, snažna i čarobna voljela bih da se na ovim prostorima više piše i priča. Srećna sam da sam u svemu tome mogla da doprinesem solističkim koncertom sa Anom Mihaljević na klaviru, sjajnim umjetnikom i profesionalcem koja uvijek najbolje izvede vihor programa koji donosim sa sobom. Naše sledeće zajedničko i sada već tradicionalno pojavljivanje je 31.08.2024 u Amfiteatru Luštice Bay.

3. ŽENE OD UTICAJA: Kako se pripremate za svoje nastupe i koncertne izvedbe?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Svaka predstava i koncert nose podjednako uzbuðenje. Svaki kontakt sa scenom, pa kada su samo i probe u pitanju je novo i inspirativno iskustvo. Svaki razgovor, sugestija i rad sa mentorima, dirigentima, režiserima, glumcima, kostimografima.. pomaže našem pravom i autentičnom izražaju. Cijeli proces pripreme za mene je glavno polje inspiracije. 

Još kao dijete sam čula rečenicu: “Moraš vježbati samo onim danima kojima piješ i jedeš.” Dakle, pripreme za sve što je bilo i što slijedi su svakodnevne. Obožavam proces učenja, istraživanja i razvijanja mog tijela, glasa i mašte, a to mi omogućava jedno od najboljih mjesta na svijetu. Uz mene su najbolji profesori i mentori, jedna od vodećih svjetskih soprana gospoða Laura Aikin u čijoj klasi studiram pjevanje i moj vokalni trener Ištvan Matijaš. Oni su samo neki od velikih imena sa kojima imam mogućnost raditi, na čemu sam neizmjerno zahvalna. Izuzetno mi je važan način i kvalitet života koji živim. Što bi značilo kako se hranim, da sam fizički aktivna, kako provodim svoje slobodno vrijeme, pa tako imam i svoje svakodnevne male rutine koje moraju biti ispoštovane. Omiljena mi je jutarnja. Probudiću se koliko god treba rano samo da bih imala svoje vrijeme prije početka svih obaveza.

4. ŽENE OD UTICAJA: Koji su Vam omiljeni operni kompozitori i zašto?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Oduvijek mi je bilo fascinantno kako su  prije nekoliko stotina godina ti geniji stvarali djela koja i danas očaravaju izvoðače i publiku svojom kompleksnošću i nude neiscrpnu inspiraciju. Većina opera bavi se temama koje su i danas aktuelne. Veliki i slavni Sergej Vasiljevič Rahmanjinov (Сергей Васильевич Рахманино) predstavnik ruskog poznog romantizma, kompozitor, pijanista i dirigent govorio je: "Muzika je dovolino bogata da, kad bih živio još sto godina, i dalje bih našao nešto novo, neki novi napredak u svom radu.”

Srećna sam što živim i studiram u gradu u kom su neki od tih genija živjeli. 

Prvo ću navesti Mocarta. Njegova "Čarobna frula" je prva opera koju sam kao dijete gledala i slušala. U decembru prošle godine sam i debitirala u ulozi Prve dame. "Figarova ženidba" je djelo koje intrigira malo stariju mene, a prethodnih sedam mjeseci sam analizirala i izvodila ulogu grofice Contesse. Mocartov način komponovanja, ne prestaje da me oduševljava. U njegovim djelima sve zvuči lako i jednostavno a zapravo zahtjva duboku analizu kako muzike tako i teksta, i tada djelo dobija drugu dimenziju. Onu pravu. To je jedan od najzanimljivijih procesa učenja ove umjetnosti.

Izdvojila bih i Dmitrija Šostakoviča i njegovu uloga Katerine Ismailove u operi "Lady Macbeth of Mtsensk"

Katerina Ismailova je lik koji kroz svoju tragediju osvetljava najmračnije kutke ljudske duše i pokazuje koliko daleko ljubav i očaj mogu da odvedu osobu.

Pučinijeve prepoznatljive melodije odavno su osvojile moju dušu. Njegova sposobnost da izrazi najdublje emocije kroz muziku je zaista jedinstvena. Na primer, opere kao što su "Toska" i "La Bohème" donose intenzivne emocije i dramatične trenutke koji su nezaboravni kako za izvođače, tako i za publiku. Njegova muzika je izuzetno emotivna, a likovi u njegovim operama su složeni i duboko zalaze u prirodu ljudskosti, što omogućava izvođačima da se u potpunosti izraze na sceni.

Richard Wagner je posebna priča. Poznat je po svojim grandioznim djelima. Njegove opere, predstavljaju ogromne muzičke i dramske projekte, kao na primjer "Prsten Nibelunga". Wagnerova muzika je moćna i zahtjevna, poznata po svojoj kompleksnosti kao i intergraciji muzike i drame na način koji je imao duboki uticaj na razvoj operne umjetnosti. Njegova djela pružaju poseban doživljaj  svakom ko se upusti u njegova izvođenja i slušanja.

Verdi je svakako jedan od mojih omiljenih kompozitora. "La Traviata" je jedno od najpoznatijih i najizvođenijih Verdijevih djela, koja kroz svoje arije i ansamble uspjeva da izrazi širok spektar ljudskih emocija. Lik Violette Valéry, glavne protagonistkinje, pruža izvođaču priliku da prikaže duboku emocionalnu transformaciju. Ova opera sem što oslikava Verdijevu muzičku genijalnost, pokazuje i njegovu sposobnost da kroz muziku ispriča dirljivu i univerzalnu priču. Moram pomenuti i njegove opere “Rigoletto” i “Il trovatore” Njegova sposobnost da kroz muziku prenese snažne emocije i društvene komentare je nevjerovatna. Takođe, Verdijevi horovi su neki od najimpresivnijih djelova opernog repertoara. Ove godine sam dio Opere u Steinbruchu. Jedinstveno je iskustvo vidjeti kako funkcioniše prava, velika produkcija. Tako sam imala priliku prethodnih se mjeseci upoznati i sa veličanstvenom operom “Aida”.

Pored opernih kompozitora, lied kompozitori takođe zauzimaju važno mjesto u mom muzičkom svijetu. Lied, ili umetnička pesma, je žanr koji omogućava intimniji i personalniji muzički izražaj. Moram spomenuti Richarda Straussa i njegov ekspresivan muzički jezik. Njegova djela su izazovna i tehnički što zahtijeva vrijeme i posvećenost.

 Mahlerove pjesme, poput ciklusa "Lieder eines fahrenden Gesellen" i "Kindertotenlieder", odražavaju njegovu fascinaciju smrću, prirodom i egzistencijalnim pitanjima. Njegova muzika je često duboko emotivna. Mahler kaže: “Muzika je jezik duše, najdublje i najiskrenije izražena.” I mislim da ta njegova izjava savršeno odražava njegovu filozofiju i pristup komponovanju.

5. ŽENE OD UTICAJA: Koliko je značajna podrška psihologa u Vašoj muzičkoj karijeri?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Podrška psihologa igra važnu ulogu

u mom razvoju u karijeri, u kreativnom procesu stvaranja, pjevanja ili balansiranju profesionalnog i privatnog zivota.

Takodje, pomaže mi nositi se i sa eventualnim kreativnim blokadama.

Svakodnevno treniram i učim održati mentalnu stabilnost i fokus, sto je smatram, od suštinske važnosti za kontinuirani profesionalni rast i zadovoljstvo u karijeri.

Bavljenje hobijima je neophodno za lično dobro pa je velika tema kako provoditi slobodno vrijeme. U mom životu njega često manjka ali se trudim pronaći ga. Tako sam došla na ideju da jednom sedmično, 30minuta sjedimo samo prazan papir, olovka i ja. Bez telefona i televizora. Nekada taj papir ostane prazan, a nekad mi bude žao da nemam više vremena pisati ili crtati. 

Zaljubljena sam u ronjenje i mislim da je ono najbolja meditacija. Medjutim, kako nisam u mogućnosti da to radim svakodnevno, vrlo često odbrojavam dane do sledećeg zarona.

6. ŽENE OD UTICAJA:  Kako psihološka podrška utiče na Vašu izvedbu i pripreme za koncerte?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Odrasla sam uz svakodnevno osvješćivanje koliko je vođenje računa o mentalnom zdravije vazno generalno u bilo kojoj profesiji, pa tako i za umjetnost. Psihološka podrška mi pomaže da se bolje pripremim za koncerte, da se nosim sa tremom i stresom pije nastupa, i da, vježba moju koncentraciju. Redovni razgovori sa psihologom mi omogućavaju da ostanem emotivno stabilna, da se briže oporavim od eventualnih neuspjeha. Sve ovo direktno utiče na kvalitet same izvedbe i omogućava mi da pružim svoj maksimum u datom trenutku.

7. ŽENE OD UTICAJA: Šta Vas motiviše i inspiriše da nastavite da se bavite operskim pjevanjem?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Moja stras prema umjetnosti koja je snažno i duboko ukorijenjena. Vjerujem da opera ima jedinstvenu moć da dodirne i inspiriše ljude, jer to i sama osjećam. To me podstiče da nastavim da se razvijam i unaprijeđujem svoje vještine iz dana u dan te sam tako sigurna da me moje mjesto pod suncem u ovom čarobnom svijetu čeka.

8. ŽENE OD UTICAJA: Kakvu ulogu igra Tivat i Crna Gora u Vašem muzičkom putovanju i karijeri?

ANTONIA VUČINOVIĆ: U Tivtu je moja porodica i dom što predstavlja moje utočište. Tivat i Crna Gora nisu samo geografske tačke na mapi mog života, već su veliki dio mog srca i duša moje umjetnosti. Boka, sa svojom bogatom kulturnom baštinom i prelijepom prirodom, pruža mi emotivnu povezanost. Tu je mjesto gdje sam napravila svoje prve muzičke korake i počela graditi svoj muzički izraz. I opet, sigurno da bih voljela da i područje odakle ja dolazim ima veću svijest koliko je klasična muzika, velika, snažna i važna.

9. ŽENE OD UTICAJA: Šta biste savjetovali mladim muzičarima koji žele da se bave operskim pjevanjem?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Vjerujte u svoju autentičnost. 

Ne samo mladi ljudi koji žele da se bave operskim pjevanjem već svi mladi ljudi treba da slušaju svoj osjećaj. On nikad ne griješi, jer stvara viziju sebe u budućnosti. 

Svi smo drugačiji i ne postoji univerzalan način i pisano pravilo kako doći do uspjeha. A i uspjeh je pojam koji za svakog pojedinca ima drugačije značenje, zar ne? Dakle, svi smo drugačiji glasovno, fizički, kreativno, naši doživljaji su drugačiji. Svi nosimo različita iskustva i to nas oblikuje. Iz tog razloga konkurencija i uporeðivanje ne smije da postoji. Znam da je to teško shvatiti kada je neko jako mlad i na prekretnici ali je čarobno kada sebi dopustiš da tako živiš. “Kada sebi dopustiš da utrošiš kiseonik za nešto što je zaista važno.”

10.ŽENE OD UTICAJA:  Kako balansirate između studija, nastupa i privatnog života?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Ovaj poziv sa sobom nosi puno odricanja i balansiranje izmeðu navedenog jeste izazovno. Iako sam jako mlada, često mi se dešava da zbog posla i studija ne mogu biti prisutna na važnim datumima za moju porodicu i prijatelje. Ipak, svakog minuta sam zahvalna na privilegiji da živim ovaj život i da imam podršku svojih najbližih. Moj brat je moj najstrožiji kritičar ali i moja omiljena motivacija. Porodica i prijatelji su moj oslonac. Takoðe, okružena sam prijateljima različitih zanimanja i profesija i smatram da je jako važno da krug istih ne bude skoncentrisan samo i isključivo na muzičare ili umjetnike. Tako je on od glumaca i ekonomista, do pomoraca i novinara..- koji svi dijele ljubav prema životu.

Njihova prisutnost i podrška podsjecaju me na to koliko sam srecna sto imam ljude koji vjeruju u mene i moj rast.

11.ŽENE OD UTICAJA: Šta je za Vas najvažnije u prenošenju emocija kroz operu? 

ANTONIA VUČINOVIĆ: Za mene je najvažnije stvaranje čarolije koja spaja srca izvođača i publike u jedno pulsirajuće biće. Svaki uzdah, svaka riječ mora odisati iskrenošću i dubinom osjećanja propraćeni slobodnim i lakim pjevanjem.

Kompleksan je proces svoj glas “pretvoriti u most” između srca likova koje tumačimo i duša publike. Svaki trenutak mora biti natopljen iskrenošću. Tako stvaramo trenutke u kojima publika osjeti ljubav, tugu, radost i patnju kao svoje vlastite. To je magija opere.

12. ŽENE OD UTICAJA: Koji su Vaši budući planovi i ciljevi u karijeri operske pjevačice?

ANTONIA VUČINOVIĆ: Moji budući planovi i ciljevi u karijeri uključuju kontinuirani razvoj i usavršavanje mog vokalnog i scenskog umijeća, kako bih mogla da pružim najbolje od sebe. Želim širiti repertoar i istraživati nove uloge koje će mi omogućiti da pokažem raznovrsnost mog glasa. Pored toga, jedan od mojih ciljeva je doprinos razvoju i popularizaciji opere u mojoj zemlji koliko okolnosti to dozvole, kroz saradnju na projektima koji promoviraju ovu čarobnu umjetnost među širom publikom. Svakako moja je želja za sada ostati u Beču, a ovaj život jeste uzbudljiv jer nikad se ne znamo koji novi divan put “kroji.”