4 lekcije o vođenju biznisa od Coldplay-a

Coldplay je na turneji od 2000. godine i od tada oblikuje globalnu industriju. Međutim, bend duguje svoju popularnost ne samo sjajnim muzičkim trenucima, već i jasnom sistemu vrednosti. Interakcija sa fanovima, društvena posvećenost i zaštita životne sredine nikada nisu dozvolili da izgubi svoju slavu. Naprotiv, omogućili su bendu da stekne kulturnu relevantnost. Koje lekcije možemo naučiti od Coldplay-a?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
 4 lekcije o vođenju biznisa od Coldplay-a

Koncert Coldplay-a je majstorstvo u pružanju odličnog iskustva svojim fanovima. Oni su izvanredni ne samo u stvaranju i plasiranju muzike na vrhove top lista već i u osvajanju srca ljudi, čime su uspeli da uspostave jedinstvenu emotivnu vezu sa svojom bazom korisnika i korisnica.

U stvari, mogli bismo iskoristiti sledeće lekcije povezane sa bilo kojom drugom poslovnom oblašću poput upravljanja prihodima, marketinga i drugih.

1. IZNAD SVEGA, IMATI JASNU SVRHU.

Izreka "Ako ne znaš kuda ideš, bilo koji put te može odvesti tamo" nikada nije imala više smisla. Impresivno je videti kako se svrha benda komunicira na mnogo različitih načina - vizuelno, slušno i taktilno - i koliko su posvećeni zaštiti životne sredine i održivosti, a uz to i socijalnoj inkluziji. 

Sa strane upravljanja proizvodima, cilj proizvoda je odraz vizije proizvoda, most izgrađen sprintovima. Vaša vizija proizvoda je jedan od ključnih stubova jake i efikasne strateške osnove – a Coldplay nam pokazuje na primeran način kako to učiniti. 

2. ODRŽAVAJTE SARADNJU ŽIVOM.

Ko god prati bend, sigurno zna da je saradnja ključni faktor koji ide dalje od članova tima. Svi oni koji su već iskusili Coldplay koncert, znaju da obično instaliraju kinetičke podove, što znači da kada god fanovi plešu ili skaču na njima, stvaraju energiju za napajanje delova koncerta. Fanovi takođe mogu da se popnu na bicikl za vežbanje u stadionu kako bi generisali zelenu energiju. Zanimljivo je videti kako se svrha, saradnja, komunikacija, usklađenost, strategija, angažovanje i rezultati slažu u istu rečenicu, zar ne?

Spajajući svoje individualne ekspertize, tim može donositi bolje odluke i osigurati da svi dele istu viziju. Bez te saradnje, rezultirajući proizvod može biti nešto što kupac ili kompanija ne trebaju. 

3. PRIHVATITE MINDSET "ISTRAŽIVAČA"

Nije svima poznato da je Phil Harvey poznat među fanovima i ostalim članovima Coldplay-a kao peti član grupe zbog svoje nezamenljive uloge kreativnog direktora i podrške bendu od samog početka.

Na kraju dana, kreativni direktori žele da podignu brendove na viši nivo i da ih uzdignu. U muzičkoj industriji kreativni direktori vide brendove kroz proizvode; vide zvukove, ličnosti i individualnost svakog elementa i koriste to za stvaranje magije, drugim rečima, imaju pravu osetljivost da prevedu viziju umetnika fanovima donoseći viziju koja će osigurati uspeh proizvoda kroz integraciju tehnologija i vizuelno pripovedanje. 

U MINDSET-u RASTA, ljudi su opsednuti novim, izazovom, rastom i teškoća nije prepreka. Pravljenje grešaka je deo kontinuiranog procesa poboljšanja i zbog toga oni daju prioritet učenju kako bi prevazišli ograničenja, pored toga što razumeju da način na koji misle i deluju određuje njihove šanse za uspeh.

4. PRONAĐITE SVOJ NAČIN I RITAM

Šta bi bilo od rock benda bez ritma, kao što su vizuelni efekti van sinhronizacije sa tekstovima, muzičari koji sviraju u različitim vremenima ili vatromet koji eksplodira u pogrešno vreme? Sigurno bi kvalitet isporuke za fanove bio katastrofa, zar ne?

Sve ima ritam, a cilj je da ima odgovarajuću ravnotežu. Zapamtite da je to stabilan ritam, poput kontinuiranog otkucaja srca, jer kada ti ritmovi izađu iz ravnoteže, obično se javlja disfunkcija. Kao rezultat toga, verovatno ćemo imati pad u kvalitetu, nepouzdane procene i produktivnost.

Na ovom mestu vas pitam: Želite li da idete brzo ili želite da idete daleko? Koje je bolje? Kažem, zavisi od konteksta u kojem se nalazite.

Kako je rekla Kate Dames: "Ponekad vam treba jedno, drugi put drugo. Ali ne možete trčati ceo maraton brzinom 10k trkača"

Zaključak:

Nije važno ako ne volite Coldplay. Izaberite bend koji najviše volite ili razmislite o novim mogućnostima koje možete koristiti kao vrstu benchmarking-a. 

Sumirajući priču u nekoliko reči: budite adaptivni, budite promena, izgradite dugoročnu viziju, poboljšajte sistemsko razmišljanje, pokušajte da gledate gde niko ne gleda, razmišljajte unutar i izvan kutije, brinite o ljudima pomažući im da budu najbolja verzija sebe, budite brzi pokretač i merite ono što je zaista važno za vaš posao ili projekat.

Na kraju, ne zaboravite da je svaki projekat putovanje puno krivina, grešaka, uspona i padova, neuspeha, poraza, suza i sigurno, uspeha i pobeda sa mnogo različitih priča napisanih i izgrađenih usput. Prihvatite krivu učenja jer se savršeno uklapa ne samo za pojedince već i za velike timove u kontekstu bilo koje vrste transformacije koju vi i vaš tim želite.

Izvor