Da li čekati "idealnu" poslovnu priliku?

Kada razmišljate o svom poslu iz snova, obično postoji kombinacija faktora koji ga čine savršenim za vas. Plata, fleksibilnost, beneficije, svakodnevne odgovornosti, tim sa kojim radite, lokacija kancelarije i niz drugih varijabli moraju biti baš kako treba. Loša vest: Ovaj posao je (verovatno) redak. Dobra vest: Nije (verovatno) nemoguće pronaći ga, ali ćete verovatno morati ozbiljno da pretražujete da biste ga našli, što će potrajati. Dakle, ako ste u situaciji da morate da napravite karijerni potez ili vam je potreban novi posao zbog gubitka posla ili nekog drugog finansijskog uticaja, a posao iz snova još uvek nije opcija, šta da radite? Možda ćete morati da vidite dobro u „dovoljno dobrom“ i prihvatite posao koji je dostupan sada, čak i ako ne ispunjava sve vaše kriterijume.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Da li čekati

„Idealni“ posao naspram „sadašnjeg“ posla

Definisanje vašeg „idealnog“ posla

Šta čini vaš „idealni“ posao? Napravite listu stvari koje su obavezne i onih koje su poželjne.

To mogu uključivati:Fleksibilnost, Platu/zaradu, Beneficije, Odgovornosti, Potencijal za rast, Kultura kompanije, Lokacija kancelarije/rada, Vaš direktni tim.

Pogledajte svoju listu obaveznih i poželjnih stvari za posao. Vaš „idealni“ posao ispunjava većinu, ako ne i sve te kriterijume. To je uloga koja vas pošteno plaća, na radnom mestu gde vam pružaju poštovanje koje zaslužujete, a kompanija ceni ono što donosite na sto.

„Idealni“ posao je onaj na kojem ste, većinu vremena, uzbuđeni da radite. On vas izaziva i pokreće vašu karijeru napred. (A ako još niste kreirali svoj idealni posao, trebalo bi da provedete neko vreme razmišljajući o tome kako izgleda.)

Iako definitivno postoji, obično je potrebno vreme da se pronađe „idealni“ posao i, nažalost, ne možete ubrzati taj proces.

Procena vaše situacije

Prvo, želećete da procenite svoje okolnosti. Postavite sebi ova pitanja:

Da li vam je potreban posao da biste izdržavali sebe i/ili svoju porodicu?

Da li ste srećni ili zadovoljni na trenutnoj poziciji?

Da li bi prihvatanje posla pozitivno uticalo na vaše blagostanje na neki način?

Imate li aktivne tragove za bilo koji posao koji je bliže vašem „idealnom“ poslu?

Hoće li vas to približiti vašim karijernim ciljevima?

Prihvatajući ovu priliku, čemu morate reći „ne“ sada i u bliskoj budućnosti?

Ima li još nešto što morate uzeti u obzir?

Na osnovu ove liste, postoje scenariji gde je odgovor prilično jasan, kao na primer ako bi prihvatanje posla omogućilo da sastavite kraj s krajem ili bi vas izvuklo iz toksičnog radnog okruženja. Ako bi prihvatanje „sadašnjeg“ posla i dalje značajno poboljšalo kvalitet vašeg života na neki način, čak i ako nije na način koji ste se nadali, verovatno vredi prihvatiti ga. Zapamtite, vaši karijerni ciljevi su svakako važni, ali vaši lični ciljevi su takođe bitni, i postoje okolnosti gde oni moraju imati prioritet.

Vaganje opcija

Ako, nakon procene vaše situacije, pravi izbor nije očigledan, onda ste verovatno u prilično dobroj poziciji gde niste nesrećni na trenutnoj poziciji ili vam nije hitno potreban posao, ali definitivno tražite nešto. Ili ovo može biti scenario gde je „sadašnji“ posao prilično dobra prilika i nudi mnogo onoga što tražite u svom „idealnom“ poslu. U ovom trenutku, vreme je da vagate opcije kako biste doneli odluku.Pod pretpostavkom da „sadašnji“ posao ispunjava većinu vaših obaveznih i poželjnih kriterijuma, evo nekoliko stvari koje treba razmotriti:

Da li tražite više od godinu dana „idealni“ posao bez puno uspeha i/ili vam ponestaje mogućnosti?

Da li bi prihvatanje ove prilike uzrokovalo da žrtvujete nešto što vam je potrebno od posla?

Čak i ako nije savršen, da li ima potencijal da vas pomeri napred u karijeri?

Da li kriterijumi koje ovaj posao ispunjava imaju veću težinu za vas od onih koje ne ispunjava?

Da li ovaj posao predstavlja priliku za učenje sa dugoročnom koristi?

Postoji li potencijal za pregovaranje sa kompanijom o nekim neispunjenim kriterijumima?

Da li mislite da je ovo dobar potez za vas i vašu karijeru, čak i ako nije savršen potez?

Hoće li vam ova prilika doneti više poštovanja ili bolje ceniti vašu vrednost kao zaposlenog?

Postoji li neki drugi razlog zašto se ova prilika izdvaja za vas?

Ovo su suptilna pitanja koja mogu potrajati neko vreme da pronađete odgovore. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti u ovoj situaciji je da stvarno dobra „sadašnja“ prilika može i dalje biti vredna prihvatanja, čak i ako nije „idealni“ posao.

Da li je „sadašnji“ posao loša prilika?

Ponekad prihvatanje „sadašnjeg“ posla može delovati obeshrabrujuće, ali imajte na umu da ova prilika nije garantovano loš posao. Zapravo, „sadašnji“ posao može se ispostaviti kao prilično dobra prilika, čak i ako ne ispunjava onoliko kriterijuma koliko biste želeli.Prihvatanje „sadašnjeg“ posla, na kraju krajeva, je ulaz u novu kompaniju sa novom mrežom koja vam je dostupna. Možete steći neprocenjivo iskustvo, korisnog mentora, proširenu profesionalnu mrežu ili nešto drugo što će pozitivno uticati na vaše buduće pretrage. Kada prihvatite posao, posvetite se učenju šta pozitivno možete izvući iz tog iskustva. I u redu je ako je to pozitivno samo to što možete izdržavati svoju porodicu u ovom trenutku.

Nemojte odustati od traženja „idealnog“ posla

Zapamtite, odlučiti se za prihvatanje „sadašnje“ prilike ne znači da morate odustati od potrage za „idealnim“ poslom. Zapravo, ne prestajte da ga tražite. Uvek je dobra ideja biti u potrazi za tim retkim, savršeno odgovarajućim poslom, bez obzira na to koliko dugo ste na poziciji na kojoj ste trenutno.Kao i većina stvari u životu, ova situacija nije crno-bela. Nema lakog odgovora i, u zavisnosti od vaših okolnosti, ovo može biti izuzetno frustrirajuće (blago rečeno). Ovo je jedna od onih situacija gde morate vagati svoje opcije i malo preispitati sebe kako biste doneli odluku sa kojom možete živeti.Prihvatanje dobre „sadašnje“ prilike neće vas sprečiti da pronađete „idealnu“ kada dođe pravo vreme. I možda će se ispostaviti da je „idealni“ posao koji ste tražili kada to najmanje očekujete."

Izvor