Intervju sa preduzetnicom Danijelom Mujović: Od TV ekrana do industrije ljepote predanost i strast su presudne!

Danijela Mujović je sinonim za uspjeh i inspiraciju u crnogorskom poslovnom svijetu. Kao ponosna Budvanka, uspješna preduzetnica, bivša televizijska voditeljka i organizatorka prestižnog Fashion Connection-a, Danijela je pokazala da je moguće izgraditi karijeru koja spaja kreativnost, odlučnost i strast. Njena sposobnost da balansira između zahtijevnog poslovnog svijeta i privatnih obaveza kao majke, čini je pravim uzorom za mnoge žene.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Intervju sa preduzetnicom Danijelom Mujović: Od TV ekrana do industrije ljepote predanost i strast su presudne!

 U intervjuu za #zeneoduticaja Danijela otkriva tajne svog liderstva, kako je postigla uspjeh na TV ekranima, i kako je njena organizacija prestižnih događaja postavila nove standarde u industriji, a sada je već dugo godina u industriji ljepote i predvodnik brojnih inovacija. Njena priča je svjedočanstvo o tome kako se predanost i strast mogu pretvoriti u inspiraciju za druge. 

1. ŽENE OD UTICAJA: Kako ste započeli svoju preduzetničku avanturu u industriji ljepote i koji su bili Vaši početni izazovi?

DANIJELA MUJOVIC: Sasvim slučajno. Ta 2013. za mene je bila izuzetno dinamična i zahtjevna, samim tim i prilično stresna. Pored svakodnevnih novinarskih i voditeljskih obaveza u tadašnjoj Pink M televiziji, planiranja i organizacije čak šest modnih događaja kao i sopstvenog vjenčanja, sasvim slučajno odlučujem da uplovim u još jednu poslovnu avanturu, za mene, do tada, u potpunosti nepoznatu. Tako je, u čitavoj toj zamršenosti obaveza iz različitih djelatnosti, 7. maja 2013. otvoren i centar za oblikovanje tijela i njegu lica, Gp Contour. Ideju sam imala i bila sigurna da će domaće tržište prigrliti inovativnost i nov koncept salona za ljepotu ali najveći izazov predstavljale su nepoznanice i vrijeme potrebno da, kao novinar sa diplomom marketing menadžera, shvatim i razumijem industriju ljepote. Dobra logika i najbolji iz struke kojima sa se okružila, pomogli su mi da lako preskočim te prve ulazne biznis barijere.

2. ŽENE OD UTICAJA: Vaš kozmetički centar prati najnovije trendove estetske medicine. Kako uspijevate ostati u korak sa brzim promjenama u industriji i zadovoljiti zahtijeve sve zahtjevnijih klijenata?

DANIJELA MUJOVIĆ: Uspijevamo jer ne štedimo na znanju zaposlenih. Kao menadžer ih podstičem da čitaju i obilaze seminare, panele, kongrese. Bez svakodnevne edukacije u kozmetičkoj i estetskoj industriji, ne postojite. Međutim, ne trčimo ni za svime što se lansira, jer dovoljno dugo smo prisutni u ovom svijetu da možemo u hodu odlučiti koji tretman zaista pomaže u rešavanju nekog problema ili stanja na koži i tijelu, a koji je tu samo da bi, u datom trenutku, popunio nečiji asortiman proizvoda.

3.  ŽENE OD UTICAJA: Vaš centar često prima poznata imena iz svijeta estetske medicine, kako održavate kvalitetnu uslugu i pristup kada radite sa lijentima koji poznato imaju visoka očekivanja?

DANIJELA MUJOVIĆ: Naši stručni saradnici i konsultanti oduvijek su bili najbolji u svojoj struci. Dovoljno je reći da je prvi PRP tretman pred tv kamerama Prve TV urađen upravo u Gp Contour centru iste godine (2013.) kada smo i počeli sa radom, a izveo ga je dr Džihan Abazović, svjetski priznat stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primjene matičnih ćelija za liječenje raznih bolesti. Ipak, najveće priznanje za trud i rad su klijenti koji se se stalno vraćaju po svoju dozu njege i relaksacije. Bez obzira što su mnogi od njih poznate ličnosti iz svijeta biznisa, medicine, politike, sporta i muzike, za nas nema privilegovanih, svima pristupamo na isti način i isporučujemo maksimalnu posvećenost i uslugu u rekordnom roku.

4. ŽENE OD UTICAJA: Kao liderka u svojoj industriji, kako motivišete svoj tim i održavate visoke standarde kvaliteta usluge u industriji ljepote?

DANIJELA MUJOVIĆ: Kao što sam već naglasila, stručan i ljubazan tim je ključ uspjeha, naročito u mom slučaju kada vlasnik nije ni doktor ni kozmetolog ili kozmetičar, već isključivo menadžer. Moja uloga je jasna, organizujem posao sa onim čime trenutno raspolažem kada je riječ o ljudskim resursima i opremi stremeći ka progresu na svim nivoima. Da bi ste pored sebe imali i zadržali najbolje potrebno je da im obezbijedite vrhunske uslove za rad a to se odnosi na visoke plate, mogućnost napredovanja i usavršavanja kao i na opremu i preparate sa kojima rade. Tu dolazimo do ulaganja, ne bojim ih se, hrabro ulazim u rizike, vjerujem u uspjeh. Upravo smo ovog proljeća postali bogatiji za novi medicinski MED CONTOUR PLUS, aparat koji je najbolji u oblikovanju tijela i uklanjanju masnih naslaga i celulita odnosno jedina istinska alternativa hiruškoj liposukciji. Prvi i jedini u Crnoj Gori, kod nas, u Gp Contouru.

5. ŽENE OD UTICAJA: Kao žena preduzetnica, jeste li naišli na neke prepreke ili predrasude u poslovnom svijetu? Koje su Vaše strategije održavanja konkurentnosti i inovativnosti u Vašem poslovanju?

DANIJELA MUJOVIĆ: Ne priznajem prepreke, da želim mogla sam stvoriti i lanac kozmetičkih salona u Crnoj Gori. To nikada nije bilo pitanje mogućnosti već samo odluke. Po prirodi sam komformista i hedonista, uzimam na sebe onoliko koliko me neće opteretiti u mjeri da ugrozim kvalitet života. Uvijek izmjerim šta i koliko gubim a šta dobijam novim poslovnim poduhvatom. Nekada sam radila tako i toliko da sam ugrožavala zdravlje, dok starija i iskusnija Danijela vrlo vješto ređa životne prioritete, danas su to suprug i djeca te vrijeme provedeno sa njima. Ovdje bih željela poslati poruku i svim ženama koje su ili planiraju biti preduzetnice, a ona glasi: Privatni biznis vas traži 24h sedam dana u nedelji. U današnjoj Crnoj Gori ne postoji, kao nekada, ni približan broj prepreka ili predrasuda za žene u biznisu, dobra ideja i početni sopstveni ili pozajmljeni kapital, uz trud i rad, brzo će vas odvesti na put uspjeha. Međutim, ukoliko ste majka, koliko god novca zaradile, zapamtite da niko nikada ne može vašoj djeci nadoknaditi vrijeme sa vama, majka je nezamjenjiva, naročito kada su djeca, poput mojih, mala. Kada ste mladi, neudati i bez djece , kao i kada ista odrastu, mnogo je lakše i komfornije.

6. ŽENE OD UTICAJA: Bili ste prisutni i u medijima i radili kao TV lice. Kako Vaše iskustvo u javnom nastupanju utiče na Vašu ulogu kao preduzetnice i vlasnice renomiranog centra ljepote u Crnoj Gori?

DANIJELA MUJOVIĆ: U medijima sam od osnovne škole kada sam na radiju Budva vodila emisiju posvećenu tinejdžerima. Tokom gimnazijskih dana bivam angažovana na televiziji Budva kao voditelj i novinar. Nakon toga se ređaju angažmani na tv Elmag, tv Pink m, a kasnije i tv Nova M. Oprobala sam se u svim redakcijama, najduže zadržala u zabavnoj. Bila sam dugogodišnji urednik kultnih emisija City i Balkan net na televiziji Pink M u vrijeme kada je ona bila daleko najgledanija u Crnoj Gori. Sve te godine u svijetu medija donijele su mi neprocjenjivo iskustvo što mi je kasnije, čim god da sam se bavila, predstavljalo samo prednost.

7. ŽENE OD UTICAJA: Koji su Vam najznačajniji trenuci ili uspomene iz vremena kada ste bili aktivno prisutni u svijetu medija?

DANIJELA MUJOVIĆ: Zaista je nemjerljiv broj uspomena iz tog perioda ali su mi one koje su nastajale na putovanjima daleko najdraže. Znala sam često da otputujem sama sa malom kamerom u rukama i napravim takve reportaže koje su u finalu izgledale kao da su snimane sa dvije profesionalne kamere. Sjećam se da mi je nedostajao mikrofon ili bubica jer prosto nije bilo mogućnosti da se tako mala kućna kamera poveže sa istima, pa sam se dovijala na različite načine da snimim stand up, tražila sam mirna i tiha mjesta kako bi se čulo šta govorim a u isto vrijeme dobrovoljce koji bi glumili  kamermana. Proputovala sam cijelu Siciliju, pola Italije i Španije snimajući sama. Španiju posebno pamtim jer mi je kamera sa cjelokupnim novcem u centru Braselone otišla u ruke vještih lopova. Sjećam se da mi je bilo žalije nepovratno izgubljenog materijala za emisiju nego novca i ostalih stvari. Od svih tv formi najviše sam voljela emisije uživo poput jutarnjeg programa Balkan net kroz koji su prošli najinteresantniji i najpoznatiji ljudi u tom periodu kao i sjajne priče koje su donosili ispred naših kamera.

8. ŽENE OD UTICAJA: Da li biste se ponovo voljeli vratiti medijima u budućnosti, i ako da u kojoj formi i kapacitetu?

DANIJELA MUJOVIĆ: Priznajem da povremeno osjetim nostalgiju za televizijom, naročito kada gledam emisije kolega. Nedostaje mi onaj poznati adrenalin kada se uključi lampica na kameri kao i osjećaj da sam radeći neku priču bila društveno korisna, nekome pomogla ili olakšala život, otkrila nove talente i udahnula im medijski vjetar u leđa kada im je bio najpotrebniji. Iako me publika najviše pamti po zabavnim formatima, smatram da sam ih prevazišla kako godinama tako i mentalno, te bih sebe danas mogla vidjeti u emisiji koja se bavi društveno/socijalnim temama.

9. ŽENE OD UTICAJA: Kako biste opisali svoje iskustvo kao organizatorke renomiranog događaja u Crnoj Gori pod nazivom Fashion Connection, ujedno i najvažnijeg modnog događaja kod nas, tokom proteklih 15 godina?

DANIJELA MUJOVIĆ: Sa 25 godina sam, paralelno sa radom u Tv Pink M, 2008. počela sa produkcijom i organizacijom modnog događaja Fashion Connection koji je na visokom nivou održavan do 2023., dva puta godišnje. Zatim smo osnovali i prvu školu manekenstva u Crnoj Gori kroz koju je prošlo na stotine djece i mladih. Smatram da je agencija Mondaine models koju smo osnovale Jasna Vujović i ja, uradila dobar posao za modnu scenu Crne Gore slaveći i promovišući vrhunske kolekcije, umjetnost, mlade dizajnere, nestvarno talentovane pojedince i beskrajne prirodne ljepote Crne Gore koje smo publici, često održavajući revije na otvorenom, prikazivali na poseban način.

10. ŽENE OD UTICAJA: Koje su bile najznačajnije lekcije koje ste naučili tokom organizacije ovih događaja? Koje su bile najveće radosti, ali i izazovi?

DANIJELA MUJOVIĆ: Izazov je uvijek bio prikupiti dovoljno finansijskih sredstava kojima bi smo naše ideje sprovele u djelo. Uvijek smo uspjevale u tome zahvaljući kvalitetu i korektnoj saradnji sa sponzorima događaja. Ipak, bilo je i onih izdanja koje smo „pokrivale“ ličnim novcem. To se dešavalo u slučajevima kada nismo željele reklamirati ono što bi nam ugrozilo standard i estetiku po kojima smo bile prepoznatljive. Mislim da naše porodice tada nisu bile srećne zbog te doslednosti i nepokolebljivosti jer su nam kućni budžeti trpjeli izdatke. Ali ti gubici bili su minorni i nevažni naspram radosti koje je bilo na pretek.

11.  ŽENE OD UTICAJA: Koji su Vaši najveći uspjesi i dostignuća tokom organizacije Fashion Connectiona? Kako se danas prisjećate tih perioda? Koje su Vam emocije i sjećanja na te godine?

DANIJELA MUJOVIĆ: Najviše smo bile ponosne kada nekom mladom talentovanom dizajneru pružimo priliku i prostor da se predstavi a on kroz par godina izraste u veliko regionalno dizajnersko ime. To je bio slučaj sa Natašom Pejović i Lazarem Ilićem kao i sa Mihanom Momosom koji je kod nas predstavio prvu kolekciju. Uvijek smo osjećale neizmjernu radost kada modu konektujemo sa humanošću te uspijemo prikupiti značajna  novčana sredstva za odredjenog pojedinca ili ustanovu. Često smo, da niko ne zna, čestitale jedna drugoj kada publika i mediji u izvještajima za neki događaj kažu da je izgledao kao milion dolara a samo smo mi znale sa koliko malo novca i puno kreativnosti smo uspjele ostaviti takav/svjetski utisak.

12.  ŽENE OD UTICAJA: Kako vidite modnu scenu u Crnoj Gori danas u poređenju sa periodom kada ste organizovali Fashion Connection? Koje su po Vama glavne promjene i trendovi?

DANIJELA MUJOVIĆ: Upravo zbog promjena koje trpi modna scena poslednjih godina i mi kao agencija smo odlučili promijeniti način rada. Naime, modnih dizajnera je sve više, dok kontinuitet, kada je riječ o novim autorskim kolekcijama, ne postoji. Ovaj događaj je nastao kako bi slavio modu kao primjenjenu umjetnost i autorska djela, a ne garderobu iz butika koju biraju i za potrebe modne revije u stajlinge sklapaju vlasnica i zaposleni. Nemam ništa protiv garderobe iz Turske i Kine, svi high street brendovi, manje/više  šiju na istoku, ali to nije naša priča. S druge strane, redovno predstavljati nove kolekcije na nekom događaju, od 25 ili 30 modela, u veličini 36, 38 i rijetko 40, dva puta godišnje, za jednog crnogorskog dizajnera, što bi rekli, skup je hobi. Da ne govorim o organizovanju samostalnih revija. Nemamo tekstilnu industriju i nismo tržište koje bi opravdalo ulaganje u ime i brend, na tom nivou. U isto vrijeme, društvene mreže su preko noći dobile na popularnosti toliko da vam kolekcije i live revije više nisu ni potrebne. Skroji, objavi, prodaj, pa opet u krug. To je princip po kome 90 % dizjanera funkcioniše. Što se nas tiče, Fashion Connection ćemo zamijeniti ljetnjim događajem na moru ili planini u okviru kojeg će po danu biti prikazivane Cruise kolekcije sa potpisom dva ili najviše tri regionalna ili inostrana modna dizajnera. Fokus će, dakle, biti na konekciji prirodnih ljepota naše zemlje i umjetnosti, što moda i jeste.

13.  ŽENE OD UTICAJA: Kako biste opisali svoj razvoj kao preduzetnice tokom i nakon perioda organizacije Fashion Connectiona? Kako ste rasli i razvijali se kao poslovna žena tokom ovog perioda?

DANIJELA MUJOVIĆ: Iskreno, sada kada više nemam obaveze oko dva izdanja Fashion Connectiona godišnje kao i one vezane za svakodnevni novinarski posao u redakciji, konačno se mogu u potpunosti posvetiti svom privatnom biznisu, odnosno Gp Contouru. Danas mogu reći ono što sam godinama unazad odbijala da priznam a to je da jednostavno, koliko god organizovani bili, nije moguće duži vremenski period, obavljati tri posla kvalitetno u isto vrijeme, naročito ukoliko je potrebno brzo prestrojavanje iz jedne u potpuno drugu djelatnost. Neko ili nešto će morati da trpi, da ne pominjem porodični život i zdravlje. To kada izgubite, svi ti biznisi i poslovi,  makar meni, ne bi značili ništa.

14.  ŽENE OD UTICAJA: Koji su Vaši savjeti za žene koje žele započeti svoj poslovni put i postati uspješne preduzetnice?

DANIJELA MUJOVIĆ: Da idu za snovima i vjeruju u ispunjenje istih. Privatni biznis vas, naročito prvih godina dok, da tako kažem, ne postavite sistem, traži 24h kroz 7 dana u nedelji. Ali, kada prođu te „porođajne muke“ slijedi nagrada u vidu slobode, beskrajne slobode koja ne poznaje svakodnevne odlaske na posao za fiksnu platu (ne)raspoloženog šefa, suvoparnost, deadlinove i td.. Zato, ako imaš biznis ideju i radne navike… samo napred, nebo je granica.

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje delova teksta bez dozvole autorke.