Intervju sa dr Anom Jeremić, jednom od 10 najboljih embriologa u svijetu: Klinička embriologija je vrlo humana i daje mi satisfakciju za naporan rad

Predstavljamo vam dr Anu Jeremić, izvanrednu kliničku embriologinju koja svojim stručnim radom obogaćuje Ginekološko-akušersku kliniku "Narodni front". Ana nije samo vrhunski stručnjak, već i šefica Kabineta za embriologiju na odjeljenju za Arteficijelne reproduktivne tehnologije sa dnevnom bolnicom. Sa dubokim razumijevanjem ćelijske biologije i histologije, Ana je stekla prestižno zvanje sertifikovanog kliničkog embriologa pri Evropskom udruženju za humanu reprodukciju (ESHRE). Za #zeneoduticaja priča o svom profesionalnom putu, iskustvu i motivaciji.

Sanja Milosavljević
Intervju sa dr Anom Jeremić, jednom od 10 najboljih embriologa u svijetu: Klinička embriologija je vrlo humana i daje mi satisfakciju za naporan rad

 Profesionalni put doktorke Jeremić obilježen je kontinuiranim usavršavanjem na najuglednijim klinikama iz područja reproduktivne genetike, embriologije, andrologije, infertiliteta, krioprezervacije i preimplantacione genetske dijagnostike širom svijeta.

Pored izvanrednog rada u medicinskom sektoru, Ana je takođe angažovana kao akademski urednik međunarodnog časopisa "Medicine". Njena stručnost i angažman također su prepoznati u međunarodnim strukovnim udruženjima, gdje često djeluje kao predavač i članica komisija iz oblasti medicine.

U ovom intervjuu, Ana će nam približiti svoje iskustvo, motivaciju i poruke, posebno ženama, ističući ključne elemente uspjeha u medicinskoj industriji. 

1.ŽENE OD UTICAJA: Koji su ključni trenuci vašeg obrazovanja  u oblasti embriologije i vašeg akademskog puta?

ANA JEREMIĆ: Osnovne studije Molekularne biologije-smjer Eksperimentalna medicina, specijalističke studije iz Ćelijske biologije i histologije, doktorske studije na Medicinskom fakultetu smjer Molekularna medicina, sve na Univerzitetu u Beogradu. Polaganje ispita za kliničkog embriologa pri Evropskom udruženju za humanu reprodukciju u Beču i u ovom trenutku sertifikacija pri Američkom udruženju za reproduktivnu medicinu. To je put koji i dalje traje.

2.ŽENE OD UTICAJA: Ko su bili vaši mentori i kako su oni uticali na vaš profesionalni razvoj?

ANA JEREMIĆ: Moji mentori su uglavnom bili stručnjaci sa prestižnih evropskih klinika koje su svoje znanje nesebično dijelili sa mnom i kojima mnogo dugujem. Oni su i dalje aktivni u mom životu i danas se dešava da pozovem za savjet ili pomoć i oni se uvijek odazovu. Moje usavršavanje i dalje traje tako da i danas 1-2 puta godišnje posjećujem klinike i i dalje učim. 

3.ŽENE OD UTICAJA: Zašto ste odabrali da se bavite embriologijom, i koji su motivi stajali iza vašeg izbora profesije?

ANA JEREMIĆ: Embriologija je spoj biologije i medicine. Vrlo je primjenjiva i rezultati se, za razliku od istraživačkog rada koji takođe podržavam, odmah vide. Takođe mogućnost da pomognete ljudima da dobiju ono što godinama čekaju i bore se za to, je neprocenjiv. Klinička embriologija je vrlo humana i to me ispunjava i daje satisfakciju za naporan rad.

Dr Ana Jeremić

4. ŽENE OD UTICAJA: Na šta ste najviše ponosni u svom radu kao embriolog?

ANA JEREMIĆ: Na neki način ovaj posao je zanat koji se mora prenijeti, a znanje u ovoj oblasti se nažalost teško daje. Najviše sam ponosna što sam mnogim mladim ljudima prenijela svoje znanje i oni su danas dobri klinički embriolozi, koji su takođe naučeni da znanje dijele i prenose.

5. ŽENE OD UTICAJA: Kojim zemljama posvećujete posebnu pažnju u vašem radu, i zašto?

ANA JEREMIĆ: Kolijevke vantjelesne oplodnje kao što su Belgija, Ujedinjeno kraljevstvo i Španija su na vrhu moje liste. Međutim, nikako ne zanemarujem druge zemlje koje su neke metode vremenom usavršile i smatram da se svugdje nešto novo može naučiti. Primjera radi prethodnog ljeta sam boravila na jednoj klinici u Poljskoj gdje sam sa njihovim timom usavršavala metode preimplantacionog genetičkog testiranja. Smatram da se u ovom trenutku metode analize genetike embriona u Poljskoj možda najbolje rade, jer se kod njih ova metoda radi u 99% ciklusa vantjelesne oplodnje, iz razloga koji se tiču gotovo potpune zabrane abortusa, tako da su silom prilika oni ovu metodu najviše usavršili.

6. ŽENE OD UTICAJA: Kako vaši crnogorski koreni utiču na vaš profesionalni život i da li imate poseban odnos prema Crnoj Gori?

ANA JEREMIĆ: Ja sam rođena u Cetinju, živjela u Podgorici do svoje navršene 19. godine, u Crnoj Gori su članovi moje porodice, kumovi i prijatelji, tako da ja sebe smatram dijelom Crne Gore i uvijek se trudim da kod saradnika i pacijenata ugradim jednu vrstu asocijacije lijepih emocija i pozitivnih osjećanja koji kao konačno rješenje asocijacije imaju Crnu Goru.

Što se tiče prvog dijela pitanja, mislim da mi je neka upornost, koja je u našim korijenima, u značajnoj mjeri pomogla da u kriznim periodima ostanem čvrsto na putu koji sam zacrtala.

Moram naglasiti da sam u Beogradu naišla na grad i ljude koje su me dočekali raširenih ruku, te da sam takav prijem doživjela i u profesionalnoj oblasti na klinikama na kojima sam radila i radim. Hvala Beograde.

7. ŽENE OD UTICAJA: Vaše iskustvo doprinosi inovacijama u oblasti embriologije, pa nas zanima koje su najznačajnije promene koje ste uveli u praksu? Da li i kako veštačka inteligencija utiče na segmente vašeg posla?

ANA JEREMIĆ: Smatram da sam dosta promjena uvela u praksi na klinici i na to sam jako ponosna. Od kad sam postavljena na čelo tima koncept rada na odjeljenju se promijenio: petostruko povećan broj pacijenata uz rast procenta tudnoća, uspješno zamrzavanje i odmrzavnja embriona sa stopom kliničkih trudnoća od 70% što je izuzetno visok procenat, uvela sam u rutinsku praksu koja nažalost prije toga na klinici nije postojala. Bila sam član posljednjeg sastava Republičke stručne komisije za bimedicinski potpomognutu oplodnju za čije vrijeme su se prava pacijenata jako prošila.

Vještačka inteligencija još uvek nije ušla u oblast arteficijalne reproduktivne tehnologije, vjerovatno iz razloga što je ovo u suštini jako mlada grana medicine.

8.ŽENE OD UTICAJA: Da li i kako balansirate između vaše profesionalne karijere i ličnog života, i da li imate savete za mlade profesionalce u sličnoj oblasti?

ANA JEREMIĆ: Ne ide to uvjek lako, pogotovo kod činjenice da sam majka dvoje dece. Moj posao zahtijeva veliku posvećenost - između ostalog da nemam slobodan vikend i praznik, podrazumijeva veliki broj vezanih radnih dana, da ste dostupni 0-24 časa. To je iz ugla porodičnog života nekad veoma komplikovano. Međutim kad znate šta hoćete i dobro ste organizovani, uspije se naći balans između karijere i porodice.

9. ŽENE OD UTICAJA: Kako se nosite s izazovima u vašem poslu, i koje strategije primenjujete kako biste prevazišli te izazove?

ANA JEREMIĆ: Ovo jeste human posao, ali u isto vrijeme jako stresan i nosi veliku odgovornost. Prepreka sam imala i verovatno ću ih još imati. Međutim, ja sam osoba koja kad ima cilj i ako smatram da je nešto dobro i ispravno, bez obzira na prepreke i vrijeme koje je potrebno, nikad ne pokleknem pred preprekama i ne odustajem. To mi nije u prirodi.

10. ŽENE OD UTICAJA: Koja dostignuća u oblasti embriologije smatrate najznačajnijim u vašoj karijeri?

ANA JEREMIĆ: Ne mogu izdvojiti ni jedno posebno, ali mogu reći da je poslednje bilo uvođenje programa vantjelesne oplodnje sa doniranim reproduktivnim materijalom, na koje pravo imaju i žene bez partnera. Klinika GAK “Narodni front” je prva krenula sa ovim programom i to sa velikom brojem pacijenata i kako rezultati svjedoče - vrlo uspješno, i na taj način utabala put drugima. Jeste bilo teško, ali smo sve dobro i uspešno organizovati što me takođe čini ponosnom.

11.ŽENE OD UTICAJA:  Imate li savet za naše čitateljke?

ANA JEREMIĆ: Moraju da znaju šta hoće, da budu uporne i što je veoma važno - samostalne i „nebo je granica“!