Unapređenje Timova: Ključ Uspješnih Programa Razvoja Zaposlenih

Kvalifikovanih radnika nedostaje. Ali lideri bi možda mogli da pronađu talenat koji im je potreban na malo vjerovatnom mjestu: u sopstvenim organizacijama. Preduzeća ulažu u programe usavršavanja kako bi riješila svoje probleme sa zapošljavanjem. Na kraju krajeva, tržište rada je i dalje izazovno.

Jelena Plivelic
Unapređenje Timova: Ključ Uspješnih Programa Razvoja Zaposlenih

Kvalifikovani radnici će postati samo važniji kako se nove tehnologije budu razvijale: na globalnom nivou, otprilike šest od 10 radnika će trebati obuku prije 2027. godine, prema istraživanju svjetskih kompanija iz Svjetskog ekonomskog foruma. Ali samo polovina radnika ima pristup dovoljnim mogućnostima za obuku.

Tu dolaze u igru programi za usavršavanje – iako njihova primjena ima neke izazove.

U nastavku teksta pročitajte kako lideri kompanija mogu najbolje pristupiti usavršavanju svojih zaposlenih.

Identifikujte nedostatke u vještinama.

Prvo, lideri kompanija treba da identifikuju gdje bi unapređenje vještina moglo da koristi tako što će procijeniti nedostatke u vještinama unutar svojih organizacija.

Razmotrite najbolji pristup za svoj tim.

Kompanije mogu ponuditi usavršavanje na različite načine, a pravi pristup će u velikoj mjeri zavisiti od veličine firme, potreba za vještinama, budžeta i drugih faktora. U nekim slučajevima može biti neophodan kurs usavršavanja u cijelom timu, ali kompanije takođe mogu „individualizovati i prilagoditi plan za svaku osobu“.

Koristite nove vještine.

Poslodavci će, naravno, željeti da budu sigurni da postoji proporcionalan povraćaj ulaganja uz programe usavršavanja.

Zato, rukovodioci preduzeća treba da ostvare komunikaciju sa cjelokupnim timom kako bi osigurali da je njihov plan obuke relevantan za rad i da ga uspješno integrišu u performanse.

Ne radi se o kažnjavanju zaposlenih koji se ne usavršavaju, već o pružanju pravih podsticaja kako bi se osiguralo da je sticanje ovih novih vještina prioritet za njih.

Programi za usavršavanje igraju ključnu ulogu u pružanju novih prilika zaposlenima, mada njihova implementacija donosi određene izazove.

Iako alokacija vremena i resursa za razvoj ovih programa može biti skupa, pružanje ovakvih mogućnosti može biti prepoznatljiv faktor za kompanije koje žele da se istaknu.

Takođe, bojazan da će ulaganje u usavršavanje zaposlenih rezultirati njihovim brzim odlaskom nije osnovana, jer faktori kao što su radna kultura, upravljanje i kompenzacija igraju ključnu ulogu u zadržavanju radne snage.

Izvor