Intervju sa Sanjom Božinovskom (ministarka energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Republike Sjeverne Makedonije): Vrijeme je za energetsku stabilnost

Sanja Božinovska, rođena u Skoplju, započela je svoj akademski i profesionalni put sa ciljem da ostvari uspjeh u međunarodnom okruženju. Sa 18 godina, odlazi u Prag, gde je diplomirala na smeru biznis administracije i studijama političkih nauka. Njen karijerni put nastavlja se u Holandiji, gdje je završila master studije, a prvi značajni poslovni koraci bili su u sektoru trgovine električnom energijom u Pragu, Austriji i Beogradu.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Intervju sa Sanjom Božinovskom (ministarka energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Republike Sjeverne Makedonije): Vrijeme je za energetsku stabilnost

Svoj povratak u Makedoniju vidi kao priliku da iskoristi iskustvo iz Evropske unije kako bi unaprijedila energetsku situaciju u svojoj zemlji. Postala je prva ministarka novoformiranog Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina u junu 2024. godine. Sanja vjeruje da je energetika ključni sektor koji zahtijeva ozbiljne sistemske promene.

Njena inspiracija i motivacija leže u želji da pomogne ženama da pronađu svoje mjesto u energetici i širem poslovnom svijetu. Kao žena lider, posvećena je ne samo unapređenju energetskog sektora u Makedoniji, već i podršci ženama u politici i preduzetništvu. Svojim radom želi da inspiriše buduće generacije liderki da hrabro preuzmu odgovornost i ulože svoje znanje u unapređenje zajednica u kojima žive.

1.     ŽENE OD UTICAJA:  Šta Vas je motivisalo da uđete u politiku, posebno u tako izazovan sektor kao što je energetika? 

SANJA BOŽINOVSKA: Posle 25 godina provedenih u EU i svog iskustva u sektoru energetike, smatram da je došlo vreme da pomognem svojoj zemji. Spremna sam da implementiram evropske praktike i iskustva u Makedoniji, budući da smatram da Makedonija može i da zaslužuje bolje. Energetika je sektor koji je od ključne važnosti za svaku državu, a u Makedoniji je dugo vremena bio zapostavljen. Zato moraju da se urade sistemske promene kako bi smo mogli imati energetsku stabilnost. Moj cilj je pre svega uvođenje reda u ovaj sektor, povećanje koordinacije i kreiranje trajnih, a pre svega realnih i održivih politika u oblasti energetike.

2.     ŽENE OD UTICAJA: Kako balansirate između političkih ambicija i odgovornosti koje dolaze sa vođenjem jednog od ključnih resora u zemlji? 

SANJA BOŽINOVSKA: Moje političke ambicije su prvenstveno vezane za angažman i davanje pomoci  u sređivanju stanja u energetici koja je oblast koju dobro poznajem. Ljudi koji me poznaju znaju da sam principijelna i pravedna i da ću se truditi da dam kvalitet i da iskoristim svoje dugogodišnje iskustvo u energetici za dobrobit zemlje i svi građana.

Trenutno radim dijagnozu energetskih sistema budući da je prethodni period bio jako težak i imamo puno posla. Naš osnovni cilj je jačanje domaćih proizvodnih kapaciteta ozbiljnim višegodišnjim i dugoročnim ulaganjima u energetsku infrastrukturu i kapacitete koji će garantovati energetsku stabilnost i nezavisnost države, ali i domaću proizvodnju energije kao garanciju konkurentnosti makedonske privrede. Planiramo realizaciju kapitalnih investicija sa stvarnom dodatnom vrednošću, tako da će održiva, bazna i domaća energija biti naš prioritet. Pored izgradnje novih proizvodnih energetskih objekata, planiramo da završimo proces energetskog povezivanja sa susedima. Odnosno da se povežemo sa Albanijom i direktno sa Srbijom, jer sada dalekovodi idu preko Kosova. Trebalo bi da završimo i gasnu vezu sa Grčkom, ali i da izgradimo gasne interkonektore sa Srbijom i Kosovom, što će dati mogućnost da zemlja postane energetsko čvorište i da uživa u prednostima izvoza prirodnog gasa u susedne zemlje. Posebno mesto će zauzeti i zelena tranzicija i povećanje obima proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

3.     ŽENE OD UTICAJA: Koje osobine smatrate ključnim za uspjeh lidera u današnjem društvu? 

SANJA BOŽINOVSKA: Naporan rad, kvalitet, umešnost rada pod pritiskom i adaptiranja na razlicite okolnosti, timski rad i konstantno usavršavanje su po mom mišljenju najbitnije karakteristike koje treba imati jedan lider da bi bio uspešan. Smatram takođe da način na koji lider vodi organizaciju predstavlja temelj njenog uspjeha. Pritom, vrlo je važan i odnos prema suradnicima, jer lideri su ti koji svojim veštinama, karakteristikama, znanjem i pozitivnom energijom utiću na povećanje zadovoljstva zaposlenih i njihovo usmeravanje na ostvarivanje većih rezultata i postizanje zacrtanih ciljeva.

Ja sam na čelu novog ministarstva koje se prostorno i kadrovski ekipiše i nadam se da ću uspeti svoju energiju i motivaciju da prenesem i na svoje saradnike i da izvučem iz njih maksimum, budući da nam predstoji zaista puno posla da bi energetiku Makedonije doveli u mnogo bolju kondiciju i da bi je podigli na mnogo više nivo.

4.     ŽENE OD UTICAJA: Kako se borite sa izazovima rodne ravnopravnosti u politici i na koji način podržavate žene u sektoru energetike? 

SANJA BOŽINOVSKA: Smatram da su balkanske države u ovom pogledu nekoliko koraka iza EU i da treba da podržimo žene ne samo u sektoru energetike već u celini da bi mogle pokazati svoje kvalitete i ostvariti svoje ambicije. Evo, na primer, Makedonija se može pohvaliti većim procentom visokoobrazovanih žena u odnosu na muškarce. Dakle, pitanje nedovoljne participacije nije vezano za nedostatak ambicije ili obrazovne kvalifikacije kod žena, već se one suočavaju sa sistemskim barijerama i stalnim obeshrabrenjem iz profesionalne sfere, javnog i privatnog okruženja.

Zato je od suštinske važnosti da postoji društveni konsenzus za smanjenje rodnog jaza. Potrebni su zajednički napori za postizanje ciljeva rodne ravnopravnosti, koji uključuju i podsticanje žena da povećaju svoje učešće u političkom, ekonomskom i javnom životu. Takođe je veoma važna edukacija o rodnoj ravnopravnosti, što mora početi od malih nogu, i raditi na edukaciji mladih o potrebi većeg uključivanja žena u javni život, podsticati društvo na borbu protiv stereotipa.

Nažalost u našoj vladi smo samo 3 ministarke i ovo svakako mora da se promeni ubuduće jer su žene jednako sposobne za menadžerske i funkcionerske pozicije. Inače, iako u startu imam napade jer očigledno se teško prihvata da žena može biti uspešna u onom čime se bavi i da je finansijski stabilna zahvaljujući svom radu, nadam se da će moj rad uticati na promenu tih stereoteipa i da će ohrabriti više žena da se angažuju u oblastima za koje su kompetentne. Planiram takođe da imam neke seminare i workshope sa mladim ženama na studijama i da sa njima podelim moje iskustvo i da ih motivišem da se trude da ostvare svoje ambicije.

5.     ŽENE OD UTICAJA:  Koje su najvažnije inicijative koje planirate pokrenuti u svom resoru u narednih nekoliko godina? 

SANJA BOŽINOVSKA: Pre svega planiram da ostvarim koordinaciju svih energetskih državnih kompanija jer je to ključno za ostvarivanje zacrtanih ciljeva. U proteklom periodu se pokazalo da postoji manjak koordinacije, ali i kontrole, što je dovelo do toga državne komanije da budu ostavljene da rade svaka za sebe, bez pritom da se vodi računa da su one deo jedne celine što je i rezultiralo energetski sektor u zemlji da bude u nezavidnom položaju.

Takodje, biće postavljani novi targeti za prozivodnju i nošenje nove energetske strategije. To podrazumeva modernizaciju postojećih kapaciteta i njihovo dovođenje u dobru kondiciju, kao i izgradnju novih kapaciteta. Planirana je i veća saradnja sa međunarodnim kompanijama kako bi se povećala mogućnost većih ulaganja u energetiku, vodeći računa od toga ima koristi država, a da pritom ne dajemo ogromne privilegije koje idu na našu štetu.

Pretstoji nam i donošenje novih zakona za energetiku i za obnovljive izvore energetike gde će biti obezbeđeno sistemsko rešenje za skladištenje električne energije iz fotonaponskih centrala jer to može predstavljati ozbiljan problem za sistem.

Planiram i Makedonija da stane članica Evropskog sistema energetskih sertifikata, odnosno njeno učlanjivanje u AIB čime će se obezbediti neposredno elektronsko trgovanje strujom. Čvrsto sam ubeđena da naša držvna kompanija ESM ima kapacitet da kupuje i prodaje struju na svim berzama, posebno što sada imamo i domaću berzu električne energije.

Biće i velike razlike u pogledu transparentnosti jer smatram ne samo da je to ključno za uspešan rad već da celokupna javnost treba da ima pravovremene i prave informacije, a sve to se radi u ovom sektoru jer je on od vitalnog značaja za ekonomiju, privredu i za svakog građanina.

"Iako još uvek živimo u društvu i uopšte u svetu u kojem postoji rodni jaz, gde se potcenjuje kapacitet žena, njihove sposobnosti, gde ima mnogo mizogenih narativa, ipak moj savet mladim ženama je da budu svoje, da budu uporne u ostvarivanju svojih ciljeva i da se konstatno usavršavaju, jer na kraju kvalitet mora da pobedi."

6.     ŽENE OD UTICAJA:  Tokom jednog od prethodnih intervjua, izjavili ste da su ženske perspektive ključne za donošenje održivih odluka. Možete li nam reći kako se ta filozofija reflektuje u Vašem radu? 

SANJA BOŽINOVSKA: Mislim da kada se žene uključe u donošenje održivih odluka imamo bolje rezultate, iz razloga što su žene sposobne da rade multitasking, na više polja i pritom su vešte prilikom balansiranja između poslovnog i privatnog i razumeju važnost tog balansa. One vrednuju odnose sa drugima, a zbog svoje empatije razumeju šta motiviše druge i znaju kako da prepoznaju kvalitet zaposlenih na osnovu njihovog angažmana. Žene zbog svog entuzijazma mogu da donesu smele, ali i mudre odluke. Jednostavno, žene imaju sposobnost da budu i na rukovodećim pozicijama i na čelu kompanija, mogu da budu premijeri i predsednice.

Za sada sam na početku rukovođenja novim ministarstvom, ali nastojim da iskoristim svoje znanje i entuzijazam da napravim nešto bolje i dobro. I svakako da koristim savete i iskustva različith žena koje su bile na liderskim pozicijama.

7.     ŽENE OD UTICAJA:  Koji su Vaši savjeti mladim ženama koje žele da se uključe u politiku i preuzmu liderske pozicije? 

SANJA BOŽINOVSKA: Iako još uvek živimo u društvu i uopšte u svetu u kojem postoji rodni jaz, gde se potcenjuje kapacitet žena, njihove sposobnosti, gde ima mnogo mizogenih narativa, ipak moj savet mladim ženama je da budu svoje, da budu uporne u ostvarivanju svojih ciljeva i da se konstatno usavršavaju, jer na kraju kvalitet mora da pobedi.

8.     ŽENE OD UTICAJA:  Kako vidite budućnost energetskog sektora u Makedoniji, i koja je Vaša vizija za održivi razvoj? 

SANJA BOŽINOVSKA: Moja želja je sistematski i planski da dođemo do energetske nezavisnosti i Makedonija da postane neto izvoznik električne energije. Do toga možemo doći ako ostvarimo naše planove za izgradnju novih baznih energetskih objekata, za modernizaciju postojećih, završetak procesa gasifikacije države, poboljšanje nase mreže, za regionalno povezivanje....

U vezi održivog razvoja, Makedonija je već započela svoju zelenu traziciju. Prošlu godinu smo završili sa instalisanom snagom od 1.311 MW. Pritom, pravi bum je doživela izgdnja fotonaponskih elektrana i na kraju 2023. godine imali smo kapacitet od 506 MW. Prošle godine 33 odsto ukupne proizvodnje bilo je iz obnovljivih izvora. Imamo mnogo novih molbi za izgradnju ovakvih elektrana, ali prvo moramo da rešimo pitanje skladiranja struje, odnosno uvođenje obaveze za postavljanje baterija, kao i poboljšanje prenosne mreže jer ovi kapaciteti već prave probleme u sistemu. Naš cilj je da imamo što više OIE koji koiriste različite izvore energije, odnosno pokraj sunca i vetar i bomasu što je dobro za balansiranje. Takođe planiamo izgradnju ovakvih kapaciteta koji će biti u državnoj svojini, jer privatni kapaciteti su dobri kao investicija i utiču na ukupni izvoz i ekonomski rast, ali ne obezbeđuju energetsku sigurnost budući da je ta struja namenjena trgovini.

Naravno, treba biti realan i reći da energetska tranzicija znači proces koji traje decenijama, u koji se sistematsko ulaže i treba voditi računa o situaciji u kojoj se država nalazi. Evropska unija ima ključnu ulogu u ovom pogledu, pružajući dodatne smernice i podršku Zapadnom Balkanu.

9.     ŽENE OD UTICAJA:  Koja bi bila Vaša ključna poruka liderima u regionu kada je u pitanju odgovorno i vizionarsko vođenje? 

SANJA BOŽINOVSKA: Osnovna poruka bi bila da su lideru izabrani od naroda i da moraju da budu servis naroda. Da ne smeju da zaborave na sva obećanja koja su data u predizbornim kampanjama zbog kojih ih je narod glasao, zato što narod nekoga dovodi na vlast, ali ga i menja ukoliko je nezadovoljan ostvarenim obećanjma.  Zato treba da se trude, da postave prave ljude na prava mesta i da imaju viziju i strategiju kako da ostvare ono što je najavljeno, ali i više.

Zabranjeno je kopiranje i preuzimanje sadržaja bez dozvole autorke.