Prvo mjesto na književnom festivalu u Torinu za crnogorsku autorku Aleksandru Vujisić

Pjesma ,,Teorema o postanku” crnogorske književnice Aleksandre Vujisić osvojila je prvo mjesto na prestižnom međunarodnom takmičenju ,,Il Meleto di Guido Gozzano” u kategoriji stranih autora.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Prvo mjesto na književnom festivalu u Torinu za crnogorsku autorku Aleksandru Vujisić

Takmičenje koje se tradicionalno održava po 14. put ustanovljeno je u čast poznatog književnika iz Torina, Italija - Guida Gozana, koji je uprkos kratkom životu ostavio značajan trag u italiijanskoj i evropskoj književnosti. Književna manifestacija u njegovu čast i ove godine okupila je umjetnike iz čitavog svijeta, te su se u konkurenciji stranih autora takmičili književnici iz 32 države.

Organizatori takmičenja su Udruženje ,,Imagine e Poesia”i Asocijacija ,,Amici di Guido Gozzano” pod pokroviteljstvom grada Comune di Aglie (Torino, Italija), a nagrade se sastoje iz novčanog dijela i priznanja. Kao i prethodnih godina, festival je obuhvatio kratka pozorišna izvođenja, uz prisustvo dama i vitezova u kostimima iz prošlih vremena i umjetničke instalacije umjetnice Lidije Kjareli (Lidia Chiarelli).

U jakoj konkurenciji, među više hiljada pristiglih radova pjesma ,,Teorema o postanku” po mišljenju međunarodnog žirija zaslužila je prvu nagradu, te je uvrštena u zbornik koji prati manifestaciju. Program koji obuhvata i svečano uručenje nagrada održao se u vili – muzeju pjesnika Guida Gozana u Torinu, Italija u subotu 14. septembra 2024.

Teorema o postanku

Drvo trešnje razgranalo

se nauštrb mojih jagodica

golica me svilena tananost latica

koje mi ničim ne pripadaju

a ti si vatra, ti si nebo

grana jorgovana

i vjetar koji rasipa polen

od koga raste poezija

ti si kamen iz koga niču divlji cvjetovi

pukotina kroz koju ulazi svjetlost

ti si teorema o postanku

iz koje niču čarobni svjetovi

Rekla sam ti razgranaj se umjesto trešnje

golicaj mi jagodice, gledaj me netremice

ukradi kameni divlji cvijet

i raspi polen iz koga nići će svijet.

https://amicidiguidogozzano.jimdofree.com/poetry-reading-videos/