Slikarstvo, Blockchain i FinTech: Trostruka strast u karijeri Ane Nives Radović

U ovom intervjuu upoznajemo se karijernom pričom Ane Nives Radović, koja je svoj profesionalni put započela u bankarstvu, a zatim ga proširila na izučavanje evropskih finansija i digitalnih inovacija, a danas se nalazi među vodećim istraživačicama blockchain tehnologije u svijetu. Istovremeno, Ana je strastvena slikarka. Razgovarali smo o njenim počecima, motivacijama, uspjesima i izazovima sa kojima se suočava u balansiranju između različitih oblasti svog interesovanja.

Anastasija Vujošević info@zeneoduticaja.com
Slikarstvo, Blockchain i FinTech: Trostruka strast u karijeri Ane Nives Radović
Photo by: Radonja Srdanović

Slikarka koja se nakon ekonomskih odlučila i za studije EU prava. Magistrirala u oblasti finansijskog tržišta i digitalne imovine s akcentom na primjenu bitcoina u savremenim finansijskim operacijama, doktorand primjene blockchain tehnologije u logistici. Finansijsku karijeru počela u banci 2004. Istraživanje monetarne politike eurozone započela 2007. kada je pokrenula kolumnu „Perperzona“ koja je od 2012. do 2022. izlazila u više crnogorskih i regionalnih medija. Samostalni biznis u sferi istraživanja tržišta i promocije pokrenula 2008, a u oblasti strateškog komuniciranja 2015. Edukativni modul 2M2T kreirala 2013. Autorka brojnih tematskih priručnika namijenjenih blockchain edukaciji. Dobitnica priznanja za najuspješniju poslovnu ženu u Crnoj Gori 2018. FinTech edukacijom bavi se od 2019. Članica globalnog FinTech Connectora, kao i Evropske mreže žena u industriji plaćanja – EWPN. Među 100 vodećih FinTech istraživača u svijetu uvrštena 2022. Radeći na tržištima osam zemalja dobila status digitalnog nomada.

1. ŽENE OD UTICAJA: Kao Blockchain istraživačica, šta smatrate ključnim prednostima i izazovima implementacije Blockchain tehnologije u različitim industrijama?

ANA NIVES RADOVIĆ: Izučavajući blockchain tehnologiju, koja je bila tema mog magistarskog rada i doktorskih studija, otkrivala sam potencijale ove tehnologije koju javnost najčešće pogrešno percipira kao platformu za kriptovalute, iako su njene mogućnosti znatno veće od toga. Blockchain tehnologija nudi značajne prednosti za različite industrije, ali uspjeh njene primjene zavisi od brojnih faktora koji usporavaju proces njene primjene.

Postoji mnogo prednosti primjene blockchain tehnologije u različitim industrijama, a ključne su transparentnost, budući da su svi podaci u blockchainu dostupni svim učesnicima u mreži, što povećava povjerenje, zatim nepromjenjivost jednom zabilježenih podataka, što smanjuje mogućnost prevara, kao i sigurnost zahvaljujući zaštiti kriptografskim algoritmima, što otežava hakovanje, te decentralizaciji zahvaljujući kojoj nema jedne tačke greške, jer je mreža distribuirana na mnogim čvorovima.

Ključni izazovi primjene ove tehnologije u brojnim industrijama odnose se na moguća ograničenja u performansama kod onih sistema u kojima zbog povećanja aktivnosti dolazi do problema sa skalabilnošću, nedovoljno visok nivo tehničkih znanja i vještina potrebnih za širenje ove tehnologije kao i potreba usklađivanja sa regulativama kao što je GDPR kada je zaštita podataka u pitanju.

2. ŽENE OD UTICAJA: Možete li objasniti koncept Fintechlopedia i kako je doprinijela Vašem prizananju među 100 vodećih FinTech istraživača u svijetu 2021.godine? 

ANA NIVES RADOVIĆ: Fintechlopedia je osmišljena kao sveobuhvatni digitalni priručnik kao podrška predavanjima koja sam počela da držim otkako sam 2019. postala članica FinTech Connectora, a objavljena je 2020. sa ciljem da se svakoj pojedinačnoj od 168 tema posveti detaljna lekcija. Kako je prelazak na online kurseve od 2020. intenziviran, ovaj tada već zaokruženi model edukacije postao je tražen, 168 fintech lekcija je pored tekstualnih dobilo i svoj format u vidu online predavanja u osam tematskih cjelina.

Prednost je bila u tome što je ovaj format već bio namijenjen online edukaciji i što tokom intenzivne tražnje za tim oblikom obrazovanja nije bilo gubljenja vremena na transponovanje u nove formate. Takođe, poslužila je i kao izvor desetinama predavača širom Evrope koji su tada svoje kurseve prenijeli u online sferu. To je bio način da informacije o njenim specifičnostima i značaju koji je imala u oblasti FinTech edukacije dođu i do najveće svjetske kompanije za istraživanje B2B uticaja Onalytica iz Londona koja me je uvrstila u svoj godišnji izvještaj “Who’s Who in FinTech” listu 100 najuticajnijih ljudi u 2021. godini u kategoriji istraživača.

3. ŽENE OD UTICAJA: Kako vidite budućnost FinTech sektora u Crnoj Gori? Koji su potencijali i izazovi sa kojima se suočava ova industrija?

ANA NIVES RADOVIĆ: Kompanije i pojedinci u Crnoj Gori koji su posvećeni kreiranju FinTech rješenja prilike za rast mogu pronaći bilo gdje na globalnom tržištu, što znači da je nivo njihove konkurentnosti odlučujući faktor. Zahvaljujući sve većem broju korisnika koji prihvataju digitalne finansijske usluge postoji kontinuirana tražnja za inovacijama u sferi digitalnih plaćanja, mobilnog bankarstva, decentralizovanog kreditiranja i investicija, neobankarstva i drugih inovativnih rješenja sa jedne i unapređenja korisničkog iskustva, povećanja produktivnosti i racionalizacije operacija sa druge strane. 

Ipak, iako sve djeluje vrlo primamljivo i kao nešto u čemu je uspjeh neminovan, važno je imati na umu da je sektor izuzetno konkurentan sa mnogim startapovima koji se takmiče sa etabliranim finansijskim institucijama, da se inovacije pojavljuju velikom dinamikom i da je regulatorni okvir opredjeljujući faktor koji na određenim tržištima nešto ograničava ili omogućava.

4. ŽENE OD UTICAJA: Radili ste na razvoju AI softvera temeljenog na Blockchain tehnologiji. Možete li podijeliti više detalja o ovom projektu i njegovom značaju?

ANA NIVES RADOVIĆ: U pitanju je projekat AB-Mar-Supply koji je 2022. bio prvorangirani u okviru poziva za dodjelu sredstava u oblasti transfera znanja, rađen je u partnerstvu Matematičkog instituta iz Beograda MISANU i crnogorske kompanije B-Solutions, a za osnovu je imao ono što je tema mog doktorskog istraživanja – da će blockchain tehnologija unaprijediti stanje u oblasti transporta pomorskog tereta primjenom blockchain rješenja koje koristi vještačku inteligenciju da bi pokrenulo aktivnosti onog trenutka kada se zadovolje svi kriterijumi navedeni u kodovima pametnih ugovora.

5. ŽENE OD UTICAJA: Što je motivisalo Vašu dugogodišnju posvećenost istraživanju finansija i Blockchain tehnologije? 

ANA NIVES RADOVIĆ: Od početka bavljenja bankarstvom fascinirana sam načinima na koje finansijski sistemi funkcionišu i kako tehnologija može unaprijediti ove procese. Međutim, ono što je tek kasnije bilo opredjeljujuće je kada sam 2012. pišući istraživački članak o euru u bazi radova pronašla white paper iz 2008. kojim je tada predstavljen bitcoin. Sve što sam tada saznala o ovom jedinstvenom finansijskom fenomenu, ne posmatrajući ga kao priliku za investiciju, već kao novu paradigmu u svijetu novca, navelo me je na dalja preispitivanja vrijednosti i opravdanosti poteza u vođenju monetarne politike.

Kroz bitcoin, o kojem sam 2013. napisala prvi istraživački rad, zainteresovala sam se dalje za tehnologiju koja ga pokreće i njene šire mogućnosti primjene, shvativši da tu postoji ogroman potencijal za unapređenje ne samo finansijske, već i brojnih drugih oblasti, od boljeg upravljanja podacima u zdravstvenom sistemu do ljudskih prava. 

6. ŽENE OD UTICAJA: Možete li nam reći nešto više o Vašem iskustvu u kreiranju edukacijskih programa za finansijski sektor i regulatore? Koji su ključni aspekti tih programa?

ANA NIVES RADOVIĆ: Za 15 godina, koliko kriptovalute postoje, odnos banaka i regulatora se mijenjao od potpune nezainteresovanosti preko izrazite zabrinutosti do intenzivne potrebe da uhvate korak sa blockchain tehnologijom. S obzirom na to da već godinama unazad banke testiraju i primjenjuju rješenja koja koriste blockchain tehnologiju ne samo kada su u pitanju kriptovalute, već i onboarding klijenata, ovo je oblast u kojoj su njima potrebne sve detaljnije obuke. Sa druge strane, ova tehnologija i procesi unutar nje bili su prilična nepoznanica za regulatore koji su bili u obavezi da je regulišu, kao i institucijama koje će primjenjivati odredbe nove regulative.

Upravo zbog toga kreirala sam četiri blockchain kursa od kojih je najkompleksniji “From Bits to Banks” koji obuhvata najnoviju EU regulativu u koju spadaju MiCA, DORA, FIDA i tranzicija sa PSD2 na PSD3. Programi su namijenjeni bankama i bankarskim asocijacijama, finansijskom sektoru u najširem smislu, institucijama koje uređuju ovu oblast i svima koji će biti dio procesa kreiranja i sprovođenja regulative u ovoj sferi koja će prije ili kasnije postati dio pravnog okvira gotovo svih zemalja. Sve ovo uklopljeno je u jedan edukativni proces koji svake godine počinje treće subote u septembru – na Batman Day, a završava se na Star Wars Day 4. maja, čime se i kroz paralele koje postoje u ovim franšizama osvrćem na potrebu za decentralizacijom i transparentnošću.

7. ŽENE OD UTICAJA: Kako vidite ulogu tehnologije, posebno Blockchaina, u transformaciji logistike, šta je trenutno jedno od Vaših istraživačkih područja?

ANA NIVES RADOVIĆ: Zbog izuzetno velikog potencijala koji blockchain ima kada je u pitanju unapređenje globalne trgovine koja se obavlja pomorskim putem, a na koju se odnosi 80% ukupnog transporta, njegova uloga biće ključna u sprečavanju lažiranja podataka o izvozu i uvozu, prevenciji šverca putem teretnih brodova i drugih ilegalnih aktivnosti koje u situaciji kada su svi podaci o teretu evidentirani na blockchainu, odnosno kada se njima ne može manipulisati, postaju neizvodljive. Vodeće pomorske kompanije u saradnji sa tehnološkim sektorom već nekoliko godina testiraju ova rješenja kroz zajedničke pilot projekte i proći će mnogo vremena dok ovo ne postane industrijski standard, ali nesumnjivo je da se ide u tom pravcu i da će tehnologija omogućiti precizniji uvid u stvarno stanje u brodskom teretu i eliminisati greške, bilo da nastaju iz nepažnje ili loše namjere.

8. ŽENE OD UTICAJA: Što Vas je inspirisalo da kombinujete gejming i finanasije i u Vašem istraživačkom radu?

ANA NIVES RADOVIĆ: Gejming i finansije imaju mnogo više toga zajedničkog nego što se na prvi pogled čini, pa je poznavanje jedne oblasti često korisno za uspjeh u drugoj. Ne mogu reći baš da kombinujem gejming i finansije u istraživačkom radu, već njihove principe primjenjujem baveći se i jednim i drugim, prije svega kao autorka nekoliko desetina recenzija igara koje su vodeće gejming kompanije predstavile u poaljednjih dvadesetak godina. Za svijet finansija svakako je značajno poznavanje gejminga, posebno kod MMORPG tipa igara, ali i zbog mikrotransakcija i, naravno, Esports industrije koja je među najinspirativnija za traženje novih poslovnih prilika.

9. ŽENE OD UTICAJA: Možete li nam reći više o Vašem 2M2T modulu koji kombinuje marketing, medije, turizam i tehnologiju? Kako je nastao i koja je njegova svrha?

ANA NIVES RADOVIĆ: Edukativni modul “2M2T – 2 Much 2 Tackle” pokrenula sam 2013. i njegova prvobitna namjena bila je da bude dopuna obrazovanju mladih i pomoć u izboru profesije ili oblasti za usavršavanje, ali su se vremenom za nju zainteresovali i profesionalci iz ovih pojedinačnih oblasti željni inovacija koje dolaze kroz interdisciplinarni pristup. Ova oblast kombinuje 2M – marketing i medije sa 2T – tehnologijom i turizmom, analizirajući njihove direktne međusobne veze, kao i njihovo sagledavanje kroz prizmu umjetnosti, prava i matematike.

Odabirom bilo kojeg para iz 2M2T grupe izučavanog kroz neku od ove tri perspektive vodi do novih ideja, kreativnih rješenja i inovativnih pristupa učenju i radu. Iz ovog segmenta se pretprošle godine posebno izdvojio edukativni modul “Math for Marketing” kroz koji pružam obuku o tome kako pomoću tehnika kao što su RFM ili multivarijaciona analiza unaprijediti ishod marketinških kampanja.

10. ŽENE OD UTICAJA: Kako balansirate između Vašeg rada u FinTech industriji i Vaše strasti za slikarstvom i kako je njegujete već 21 godinu?

ANA NIVES RADOVIĆ: Između svega što radim postoji više povezanosti nego što se čini, jer logički i matematički principi mogu da se primijene na sve. Osim toga, rad na tokenizaciji umjetnina nastavak je moje davno započete priče o zaštiti autorskih prava vizuelnih umjetnika i ostvarivanju dodatnih prihoda od međugalerijske preprodaje. Takođe, i finansije i tehnologija su zbog algoritama, kriptografije i prediktivne analitike u osnovi matematičke, dok su Hilbertovi problemi, trouglovi Sjerpinjskog, Galuaov automorfizam i brojni drugi matematički obrasci tematika mojih radova, posebno u okviru projekta „Аrt Never Regrets“ koji je vremenom postao moj zaštitni znak.

11. ŽENE OD UTICAJA: Kako Vaša iskustva u bankarstvu i monetarnoj politici u Eurozoni utiču na Vaš trenutni rad i istraživanja?

ANA NIVES RADOVIĆ: Da nemam iskustvo u bankarstvu i monetarnoj politici sasvim sigurno nikada ne bih imala priliku da bitcoin sagledam sa finansijskog i monetarnog aspekta, pa samim tim ne bih radila ništa od ovoga čime se danas bavim. Slično je i sa većinom ljudi u ovoj industriji za koju je bankarstvo nezamjenjiva osnova.

12. ŽENE OD UTICAJA: Što biste savjetovali mladima u Crnoj Gori koji žele započeti karijeru u FinTech ili Blockchain industriji?

ANA NIVES RADOVIĆ: Iako je riječ o veoma dinamičnoj oblasti za koju, kao i sve drugo u tehnološkom svijetu, važi pravilo da će ono što učimo danas kroz nekoliko godina biti zastarjelo, znanja koja pružaju osnovu za karijeru u ovom poslu svakako su vanvremenska, a ona podrazumijevaju dvije ključne discipline – matematiku i logičko komuniciranje zasnovano na racionalnoj i strukturisanoj argumentaciji. Pored toga, afiniteti koji kod mladih postoje prema drugim oblastima najčešće mogu biti izuzetno korisni za kreiranje inovativnih rješenja, tako da od njihovog izučavanja ne treba odustati.

13. ŽENE OD UTICAJA: Kako vidite razvoj i primjenu FinTech inovacija u finansijskom sektoru Crne Gore?

ANA NIVES RADOVIĆ: Prije svega – želim da je vidim. Posebno želim da vidim ona rješenja koja budu kreirale domaće kompanije koje se bave FinTech i AI rješenjima, jer one već mnogo toga mogu da ponude, a na finansijskom sektoru je da ih zatraži.

14. ŽENE OD UTICAJA: Šta Vam predstavlja najviše zadovoljstva u Vašem radu i šta Vas motiviše da nastavite istraživati i razvijati nove tehnologije?

ANA NIVES RADOVIĆ: Ne postoji veća satisfakcija od te kad znam da sam nekome prenijela znanje. Znanje je ono što se dijeljenjem umnožava i svaki taj proces, posebno u oblasti koja je ovoliko inovativna i koja generiše ogromna novčana sredstva, znači ne samo bolje razumijevanje procesa i načine da se radi efikasnije, već i nove poglede na stvari koje neko u svom ekosistemu može da učini boljim.