Deseti letnji feministički susreti: Snaga ženskog umrežavanja

Ove godine, jubilarni 10. Letnji feministički susreti u Bezdanu okupili su preko 100 žena iz svih krajeva Srbije, od Vranja do Subotice. Susreti su još jednom pokazali koliko je važno žensko umrežavanje, bilo na lokalnom ili regionalnom nivou, i koliko možemo postići kada podržavamo jedna drugu i borimo se zajedno za ravnopravnost. Pročitajte više o važnosti ženskog okupljanja i udruživanja, inspirativnim iskustvima i temama koje su obeležile ovaj događaj.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Deseti letnji feministički susreti: Snaga ženskog umrežavanja
Magdalena Cvetković

Dok sam putovala prema Bezdanu, malom mestu na severozapadu Srbije, pomislila sam na početke feminističkih susreta još pre deset godina. Tada sam bila trinaestogodišnja devojčica koja je tek počinje da shvata svoje ciljeve i želje.

Kao članica kolektiva "Feminizam je za svakoga," imala sam priliku da učestvujem na jubilarnim 10. Letnjim feminističkim susretima. Ovaj događaj, u organizaciji BeFem-a, okuplja žene, aktivistkinje i feministkinje iz različitih krajeva kako bi delile svoje priče, iskustva i akcije.

Okupljanje na tromeđi pored Dunava spojilo je preko 100 žena iz cele Srbije, od Vranja i Sombora, do Leskovca i Subotice.

Autorka: Magdalena Cvetković

Centralna tema ovogodišnjeg susreta bila je „Aktivna žena - aktivna zajednica.“ Svaka diskusija naglašavala je ključnu ulogu ženskog umrežavanja i solidarnosti. Razgovarale smo o tome kako ženski aktivizam može transformisati zajednice, deleći konkretne primere i izazove s kojima se suočavamo, kao i uspešne akcije koje su promenile mnoge živote.

Lokalni aktivizam često je najefikasniji, jer dolazi iz direktnog poznavanja problema i potreba zajednice. Kao neko ko je duboko uključen u lokalne inicijative, osećala sam se osnaženo i inspirisano pričama drugih žena.

Radionica „Snaga ženskog aktivizma“ podsetila nas je na to koliko smo postigle i koliko je važno živeti žensku solidarnost u svakom aspektu našeg rada. Često zaboravimo koliko smo postigle, a ženska solidarnost postala je fraza prepuna predrasuda i internalizovane mizoginije. Ponosno smo se prisetile svojih dostignuća i važnih promena koje smo ostvarile u borbi za društvenu pravdu i ravnopravnost.

Autorka: Magdalena Cvetković

Jedna od najvažnijih tema bila je „Žensko zdravlje u XXI veku,“ koja je osvetlila mnoge aspekte ženskog zdravlja i naglasila važnost pristupa informacijama i resursima. Shvatila sam koliko zapravo ne znamo o terminima kao što su menstrualno siromaštvo ili perimenopauza.

Kroz radionicu koju je vodila Sara iz Udruženja Roza, razvijale smo strategije za međusobnu podršku i brigu, kreirale mape otpornosti i kolektivne brige. Razgovarale smo o sagorevanju i problemima rada u civilnom sektoru, fokusirajući se na unutrašnje promene pre nego što ih zagovaramo eksterno. Učesnice su identifikovale iste probleme: prekovremeni i potplaćeni rad te nesigurni ugovori.

Panel „Snaga ženskog aktivizma na digitalnim platformama“ bio je posebno značajan za mene. Digitalne platforme pružaju ogroman potencijal za širenje i decentralizaciju feminističkog obrazovanja i ideja kroz povezivanje žena širom regiona i sveta. Diskutovale smo o tome kako društvene mreže mogu biti alat za osnaživanje i mobilizaciju, ali i kako se nositi s izazovima poput online nasilja.

Autorka: Magdalena Cvetković

Jedna stvar je postala jasna: umrežavanje žena je ključno za napredak. Bilo da je kroz lične kontakte na lokalnom nivou ili kroz digitalne platforme koje nas povezuju globalno, podrška i solidarnost među ženama su neophodni. Deljenje znanja, iskustava i resursa jača našu zajednicu i čini nas otpornijima na izazove s kojima se suočavamo.

Letnji feministički susreti u Bezdanu nisu samo događaj; oni su simbol naše zajedničke borbe i nade za ravnopravno društvo. Spojile smo se žene različitih godina, interesovanja i polja delovanja, ali sa jednim zajedničkim ciljem. Ovi susreti su me još jednom podsetili na važnost ženske solidarnosti i na to koliko možemo postići kada podržavamo jedna drugu i borimo se zajedno.