Zašto se osećamo kao da nismo "dovoljno dobre"?

Kada se osećate nedovoljno ili nevažno, važno je prepoznati da vas um laže. Iako svi povremeno imaju ovakva osećanja, postoje načini na koje možete zaustaviti ovaj obrazac razmišljanja kako ne bi uticao na vaše samopoštovanje. Dakle, moguće je promeniti obrasce razmišljanja kako biste se udaljili od ove loše navike.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Zašto se osećamo kao da nismo

Zašto se osećamo kao da nismo „dovoljno dobri“?

Pre nego što se izborite sa osećajem nevažnosti, korisno je razumeti zašto se ta emocija javlja. Kod nekih, spoljašnji pritisci društva stvaraju utisak neadekvatnosti. Zapravo, reklame često koriste neadekvatnost kao način za prodaju proizvoda. Razmislite o reklamama za dijetalne i kozmetičke proizvode koje tvrde da vaše telo treba poboljšati, a to samo uz pomoć njihovog proizvoda ili usluga.

U drugim slučajevima, šteta je dublja i počinje sa lekcijama naučenim iz detinjstva. Ova osećanja neadekvatnosti mogu zahtevati pomoć terapeuta za procesuiranje i lečenje. Kada vam misli o nedovoljnosti počnu prolaziti kroz um, možete čak i nesvesno tražiti znakove da ne ispunjavate očekivanja. Moguće je promeniti obrasce razmišljanja kako biste se udaljili od ovog samoporaznog ciklusa, što omogućava proces izlečenja.

Prakse za prestanak osećanja da niste dovoljno dobri/e

Zaustavljanje ciklusa štetnih misli počinje suprotstavljanjem nepotpunim istinama koje vam emocije nameću. Evo nekoliko načina da počnete da se udaljavate od brutalnog samokritičara koji vam govori da niste „dovoljno dobri/e“:

Prestanite da se upoređujete i takmičite sa drugima.  

Fraza „dovoljno dobar“ implicira postojanje standarda koji morate ispuniti. Međutim, svi imaju različite osobine, pa nijedna osoba ne može ispuniti svaki idealni parametar. Da biste pronašli mir, možete prestati da se upoređujete sa drugima i društvenim standardima. Pokušaj da živite prema nemogućim standardima samo pojačava osećaj da niste „dovoljno dobri“.Na primer, idealno žensko telo koje se pojavljuje u mnogim časopisima verovatno je prošlo kroz značajnu obradu tehnikom poznatom kao „airbrushing“. Ova metoda uklanja mane u izgledu modela, poput sužavanja struka ili uklanjanja nepravilnosti sa lica. Ova stvarnost znači da čak ni savršeni modeli ne ispunjavaju standarde dovoljno da se njihove netaknute fotografije koriste za časopise.Pored prestanka upoređivanja sa drugima, možete prekinuti i takmičenje sa njima. Na primer, ne morate raditi dodatne smene da biste zaradili više novca jer vaš najbolji prijatelj zarađuje više od vas. Život nije takmičenje sa drugima, i možete pronaći više mira kada se oslobodite takmičenja..

Prisetite se prošlih postignuća

Da biste prestali da se osećate kao da niste „dovoljno dobri/e“, morate shvatiti da vaše emocije ne prenose uvek potpunu istinu. Možda se podsećate samo na incidente kada niste ispunili određeni standard ili niste postigli cilj. Time zaboravljate sve trenutke kada ste bili uspešni.Borba protiv tendencije da se prisećate negativnih performansi zahteva promenu načina razmišljanja. Kad god počnete da se prisećate trenutka kada ste podbacili, pauzirajte da biste se prisetili prethodnih uspeha. Fokusiranje na trenutke kada ste uspeli u životu može smanjiti moć koju stari padovi imaju nad vašim emocijama..

Fokusirajte se na proces umesto na rezultate

Umesto da se fokusirate na krajnji cilj, razmislite o uživanju u procesu. Na primer, neki ljudi misle samo o dobijanju diplome da bi poboljšali svoje poslovne izglede. Međutim, oni koji gledaju samo na buduće koristi od diplome mogu propustiti iskustvo učenja novih stvari.Iako je zdravo imati ciljeve, ne zaboravite da uživate u putu koji vas vodi tamo gde želite da stignete..

Razgovarajte sa bliskim prijateljem

Zakažite razgovor sa bliskim prijateljem kako biste se podsetili koliko ste neverovatni. Malo ko ima perspektivu o vašim pozitivnim osobinama kao prijatelj. Oni vas mogu podsetiti na te osobine. Zapravo, slušanje o dobrim stvarima koje radite i vašim osobinama od druge osobe može vam dati mentalni podsticaj koji vam je potreban. Takođe, možete uzvratiti prijatelju istom uslugom.Ako ne možete odmah da se povežete sa prijateljem, možete se zaustaviti i zapitati o svom unutrašnjem kritičaru. Da li biste iste stvari koje govorite o sebi rekli prijatelju? Verovatno ne biste. Ovo razmatranje može osvetliti štetu koju vaša lična kritika nanosi vašem životu.Takođe, razmislite šta biste rekli prijatelju koji ima misli da nije „dovoljno dobar“. Verovatno biste našli načine da mu podignete raspoloženje isticanjem njegovih pozitivnih osobina, a isto možete učiniti i za sebe..

Čin ljubaznosti

Pomaganje drugim ljudima može poboljšati vaše sopstvene osećaje samopoštovanja. Naime, studija Klinike u Klivlendu otkrila je da su adolescenti koji su činili dobra dela prema strancima povećali svoje samopoštovanje. Tinejdžerske godine su turbulentno vreme kada samopoštovanje može opasti. Međutim, ova studija je pokazala da pomaganje drugima na velike i male načine može učiniti da se tinejdžeri osećaju sposobnijima.Primenite ovaj savet tako što ćete pronaći načine da volontirate ili pomognete ljudima koje sretnete. Na primer, možete platiti narudžbinu kafe osobi iza vas u kafiću. Ili možete volontirati u lokalnoj narodnoj kuhinji..

Potražite pomoć na psihoterapiji

Čak i uz pomoć prijatelja i promenu mentalnog fokusa, možda ćete i dalje imati poteškoća sa osećajem nevažnosti. Ako imate poteškoća da se nosite sa mislima o neadekvatnosti, možda će vam koristiti pomoć na tom putu. Terapeut vam može pružiti podršku i vođenje koje vam je potrebno da promenite način razmišljanja. Potražnja terapije može biti značajan deo procesa oslobađanja od tereta misli da niste „dovoljno dobri“.Ne morate osećati krivicu zbog potrebe za pomoći. Zamislite terapiju kao fizički trening za um. Kao što vas fizički trener vodi kroz vežbe za poboljšanje tonusa mišića i kondicije, terapeut vas može voditi kroz prakse koje poboljšavaju vaše mentalno stanje. Zapravo, traženje pomoći od terapeuta može olakšati prevazilaženje negativnog samogovora.

Izvor